LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Sajam karijera HBŽ"

ZKLS upoznaje maturante u Livnu s mogućnostima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu

Treći je put organiziran "Sajam karijera HBŽ." Livanjski maturanti ponovno imaju priliku pristupiti simulaciji državne mature i upoznati sve mogućnosti studiranja u Zagrebu.

Treći je put organiziran "Sajam karijera HBŽ." Livanjski maturanti ponovno imaju priliku pristupiti simulaciji državne mature i upoznati sve mogućnosti studiranja u Zagrebu.

Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS), kao jedna od najaktivnijih udruga mladih na području županije, treći put organizira Sajam karijera HBŽ. Ovaj su projekt pokrenuli potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata na Sveučilište u Zagrebu podrijetlom iz općina Hercegbosanske županije, a u cilju osiguravanja najkvalitetnijeg dostupnog obrazovanja budućim generacijama.

Ideja je maturante srednjih škola na području Hercegbosanske županije upoznati s mogućnošću studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i s načinom polaganja državne mature, odnosno potrebnim preduvjetima za upis pojedinih fakulteta. Kroz dosadašnju analizu procesa provođenja državne mature, pogotovo rezultata polaganja državne mature za maturante s područja HBŽ, zaključili su da je jedan od glavnih problema neznanje, nepripremljenost na tip ispita te strah od same državne mature.

Prošlogodišnje je izdanje Sajma ostvarilo velik uspjeh. Probnu državnu maturu pisalo je više od 80 učenika. Rezultati se vide i u broju upisanih brucoša - u samo dvije godine održavanja Sajma došlo je do rasta broja onih koji su za grad svog studiranja odabrali baš Zagreb. U akademskoj godini 2015./2016. došli su do broja od preko 30 upisanih studenata iz županije.

Sajam karijera HBŽ  održat će se 8. travnja od 12 sati u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu, gdje će biti upriličeno svečano otvaranje i prezentacije vezane za ZKLS, državnu maturu te smještaj i prehranu. Od 13 sati seli se u dvoranu Srednje ekonomske škole u Livnu. Svi fakulteti sastavnice Sveučilišta u Zagrebu imat će svoj štand na kojem će predstaviti svoj program, podijeliti materijale i brošure te podijeliti svoje iskustvo sa svim maturantima naše županije. 

U subotu, 9. travnja održat će se simulacija državne mature u prostorijama Opće gimnazije Livno s početkom u 9 sati. Maturantima će se pokušati približiti pristup ispitu. Ovim se putem pozivaju da provjere svoje znanje prije prave državne mature.

Projekt i ove godine podržavaju Ministarstvo prosvjete, kulture i sporta HBŽ, Općina Livno, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, caffe bar Moulin Rouge, club Babaloo, eko-selo Grabovica, club Roko Zagreb, Hotel Park, Planinarsko društvo Cincar, Metropolis, Piterija Ivo Zagreb, FMGG Gorica Livno i Tiskara Periša.

FOTO: ZAGREBAČKI KLUB LIVANJSKIH STUDENATA