LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj

Zeleni prozor dobio novčanu potporu za istraživanje studentskog rada i za predlaganje izmjena Zakona

– Mnogi su studenti u posljednjih nekoliko mjeseci ostali bez studentskih poslova i mogućnosti da financiraju vlastiti studij, a nisu zaštićeni apsolutno nikakvim instrumentima niti imaju prava na bilo kakve naknade. – ističe predsjednica Udruge.

– Mnogi su studenti u posljednjih nekoliko mjeseci ostali bez studentskih poslova i mogućnosti da financiraju vlastiti studij, a nisu zaštićeni apsolutno nikakvim instrumentima niti imaju prava na bilo kakve naknade. – ističe predsjednica Udruge.

Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor prošli je tjedan potpisala ugovor o financijskoj podršci za ad hoc akcijski projekt u sklopu Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Projekt pod nazivom Studenti za studente – naš glas za dostojanstvo studentskog rada vrijedan je 5000 eura. 

U njegovu je sklopu predviđeno istraživanje o zastupljenosti, prednostima, nedostacima i oblicima studentskog rada među studentima Republike Hrvatske, zatim predstavljanje zaključaka istraživanja i održanih fokus-grupa te sastavljanje prijedloga javnih politika i izmjena propisa vezanih uz studentski rad, uz tribinu koja će se održati online i uključiti studente, studentske predstavnike i donositelje odluka.

– Izuzetno smo sretni što smo dobili financijsku podršku za ovaj projekt. I prije, ali posebice sada tijekom pandemije COVID-19 uzrokovane koronavirusom, naglašene su razlike između radničkih prava studenata i ostalih građana Republike Hrvatske na tržištu rada. Mnogi su studenti u posljednjih nekoliko mjeseci ostali bez studentskih poslova i mogućnosti da financiraju vlastiti studij, a nisu zaštićeni apsolutno nikakvim instrumentima niti imaju prava na bilo kakve naknade, kao što je to bio slučaj s ostalim radnicima. Prema podacima koje smo uspjeli prikupiti od studentskih centara diljem Hrvatske, radi se o višestrukom padu broja izdanih ugovora u odnosu na prošlu godinu, a također su u nekim studentskim centrima porasla i potraživanja prema poslodavcima zbog neplaćanja računa na vrijeme. Cilj ovog projekta je pozabaviti se ovom tematikom, kad već institucije ne smatraju to dovoljno bitnim, i predložiti vrlo konkretne prijedloge izmjena javnih politika i Zakona o obavljanju studentskih poslova. Naravno, nakon toga ćemo također nastojati vršiti pritisak da se sve preporuke i prijedlozi zapravo razmotre i uvaže, jer se radi o hitnom problemu i ne želimo da naš projekt bude deklarativne prirode. – objašnjava Kaja Pavlinić, predsjednica Udruge.

Forum za održivi razvoj Zeleni prozor bavi se radom s mladima, održivim razvojem, zelenim politikama, borbom protiv klimatskih promjena, očuvanjem ljudskih prava i edukacijom mladih o zelenim vrijednostima, institucijama Europske unije i procesima odlučivanja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Članica je Mreže za suradnju i razvoj Istočne Europe (Cooperation and Development Network Eastern Europe), a također blisko surađuje sa Zelenom europskom fondacijom (Green European Foundation).

FOTO: PIXABAY