LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kvaliteta studiranja

Zbor traži mogućnost beskontaktnog plaćanja u menzi i druge korisne stvari

Zagrebački studentski zbor uputio je Studentskom centru u Zagrebu 10 glavnih zahtjeva za ulaganje i unapređenje studentskog standarda Sveučilišta u Zagrebu iz fonda propisanog Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

Zagrebački studentski zbor uputio je Studentskom centru u Zagrebu 10 glavnih zahtjeva za ulaganje i unapređenje studentskog standarda Sveučilišta u Zagrebu iz fonda propisanog Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

Predstavnici Studentskog zbora u Zagrebu objavili su na Facebook stranici niz zahtjeva koje su uputili zagrebačkom Studentskom centru u svrhu unapređenja studentskog standarda.

Studentski standard u Zagrebu zasigurno ima pregršt prostora za napredak, što je uvidio i sami Zbor, a jedan je od možda najproblematičnijih onaj koji se tiče zdravstvene skrbi. Naime, studenti često odluče ostati kod primarnog liječnika u mjestu prebivališta zbog čega im je ograničena mogućnost liječenja u mjestu studiranja, odnosno, u ovom slučaju, u Zagrebu jer se mogu obratiti hitnim ambulantama, koje ih možda neće primiti ako slučaj nije uistinu hitan, studentskim liječnicima, koji im ne mogu propisati lijek, ili privatnim ordinacijama koje su daleko izvan studentskog budžeta. Razlozi ostanka kod primarnog liječnika raznolikog su karaktera, a neki se na to odlučuju zbog povjerenja u liječnika koji ih liječi od malena pa je jedan od zahtjeva upravo omogućavanje upisa kod dva liječnika istovremeno. Također, potiče se ulaganje u postojeću inicijativu Zdravo Sveučilište i poticanje rada Doma zdravlja za studente.

Ispunjenjem ostalih zahtjeva ili barem dijela njih, zasigurno bi se dovelo studiranje u Zagrebu na zavidan položaj u odnosu na druga domaća, ali i strana sveučilišta. Ipak, na novom je sastavu Zbora da nastavi ovu borbu. Zahtjeve prenosimo u nastavku u cijelosti:

Dragi naši,

Predsjedništvo SZZG-a uputilo je Studentskom centru prijedloge i upute za ulaganje te unapređenje studentskog standarda Sveučilišta u Zagrebu iz fonda propisanog Zakonom o obavljanju studentskih poslova, a koji je 2019. godine iznosio čak 73.307.518,56 HRK!

Neki od prijedloga su:

  • beskontaktno plaćanje u menzama
  • digitalno podizanje i potpisivanje studentskih ugovora
  • ulaganje u kvalitetu i dostupnost Wi-Fi signala, pogotovo u vremenima kada je online nastava u velikom postotku zastupljena
  • kvalitetnije opremanje kuhinja u studentskim domovima (pećnica i mikrovalna pećnica)
  • instalacija komarnika za prozore na studentske sobe studentskih domova
  • digitalizacija prijave na natječaj za ostvarivanje prava na studentski smještaj
  • instalacije skladišta i opremanje istih usisivačima, peglama i stolovima za peglanje
  • ulaganje u kvalitetu prehrane studentskih menza
  • kroz dugoročni plan i ulaganje: izgradnja sveučilišne dvorane (najbolje smo sveučilište u Europi po sportu što znači da smo najbolji od više od 550 sveučilišta, a i dalje nemamo vlastitu infrastrukturu za potrebe treniranja studenata sportaša)
  • sufinanciranje i poticanje Zdravog sveučilišta, projekta SZZG-a; poticanje rada Doma zdravlja za studente i omogućavanje studentima da budu upisani u dva liječnika istovremeno; problematika izrazito bitna studentima koji studiraju izvan mjesta prebivališta.

Navedena ulaganja su samo putokazi u kojem smjeru bi studenti radosno zakoračili, od kompleksnih projekata do sitnica koje čine razliku. Ponavljamo, fond za ovakva ulaganja postoji, pa ovim putem pozivamo Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu da se prisutni resursi ne iscrpljuju samo na troškove posredovanja i održavanja hladnih pogona već zaista budu ulagani u ono potrebno kako bismo zajedničkim snagama pokazali što Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentski centar i Sveučilišta u Zagrebu mogu učiniti za studente koji su nam (nadamo se) u centru pozornosti i energija za napredak.

Također želimo novom/starom sazivu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu koji će se danas izabrati i krenuti s radom sve najbolje, da rade isključivo na dobrobit svih studenata te im želimo podršku i komunikaciju sa studentima koje predstavljaju, kao što smo je imali i mi.

v.d. Predsjednice Josipa Smoljo

FOTO: PIXABAY