LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvoreno pismo

Zbor FFZG-a ministru Fuchsu uputio otvoreno pismo – studenti ovise o pravovremenim informacijama

Studentski zbor FFZG-a uputio je ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovanu Fuchsu otvoreno pismo u kojem traže da se što prije donese konačna odluka o provedbi nastave na fakultetima.

Studentski zbor FFZG-a uputio je ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovanu Fuchsu otvoreno pismo u kojem traže da se što prije donese konačna odluka o provedbi nastave na fakultetima.

S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije donijelo konačnu odluku o provođenju nastave tijekom sljedeće akademske godine, koja započinje 1. listopada, Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu uputio je ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovanu Fuchsu otvoreno pismo. U pismu su se dotaknuli socijalnih, odnosno stambenih pitanja, upozoravajući na to da mnogi studenti ovise o pravovremenim informacijama o održavanju nastave kako bi na vrijeme stigli riješiti stambeno pitanje.
Vezano: Fuchs: „Ne kasnimo s mjerama – čekamo da vidimo kako će drugdje funkcionirati.”
Pismo u kojem apeliraju na to da se što prije donese konačna odluka o provođenju nastave na fakultetima prenosimo u cijelosti: 
– Poštovani ministre prof. dr. sc. Radovane Fuchs,

sigurni smo da ste svjesni kakvu neizvjesnost kod studenata svih fakulteta, pa tako i našega, izaziva činjenica da koncem kolovoza nisu sigurni hoće li se nastava u nadolazećem zimskom semestru provoditi uživo ili putem interneta. Upisni postupci na preddiplomskim i diplomskim studijima planirani su već krajem sljedećeg mjeseca, a epidemiološko stanje gore je nego proljetos, s predviđanjima da će zaraza na jesen biti još teža. Stoga apeliramo na Vas da odluku o načinu provođenja fakultetske nastave u zimskom semestru službeno objavite što ažurnije, kako bi studenti mogli organizirati svoj život u narednih šest mjeseci.

Za razliku od polaznika osnovnih i srednjih škola, mnogi studenti fakultet pohađaju izvan svojeg mjesta prebivališta, pa su svake akademske godine prisiljeni – ako ne zadovoljavaju socijalne kriterije za primitak u studentski dom – tražiti stanove primjerenih cijena, lokacija i trajanja najma. Ako odluku o načinu provođenja nastave primimo početkom rujna, vrlo je malo vjerojatno da će studenti u tako kratkom roku uspjeti pronaći primjeren smještaj koji mogu platiti. Ako, pak, stan unajme unaprijed, pa potom saznaju da će se nastava održavati virtualno, pronaći će se u problemu s prijevremenim otkazivanjem ugovora ili plaćanjem stana u kojem uopće nisu živjeli. Također, brojni studenti sami financiraju značajan dio troškova studija, čitav svoj studij ili život u drugom gradu. Kako bi osigurali nastavak studija i prihvatljiv životni standard, stoga, moraju u mjestu boravka na vrijeme pronaći studentski posao koji se uklapa u njihov raspored nastave. Kasno donošenje odluke o načinu provođenja nastave u narednom zimskom semestru može dovesti do neželjenih ekonomskih posljedica po studente, koji mogu ostati bez jedinog izvora sredstava kojima financiraju svoj život i studij. Iako jamačno vjerujete da odgađanjem konačne odluke umanjujete mogućnost pogrešnog rješenja, sa svakim novim tjednom mnogi studenti pronalaze se u stanju rastuće egzistencijalne ugroze.

Svjesni smo da se brojne kvalitete studiranja gube s prijelazom na virtualnu nastavu, poput izostanka neposredne komunikacije studenata i nastavnika te socijalizacijskog aspekta studija, manjka terenske nastave te lošije kvalitete vježbi i praktikuma, no nadamo se da ćete odluku donijeti s najvišom skrbi o zdravlju svih sudionika nastavnog procesa.
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR