LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište Swansea

Zbog kašnjenja od „nekoliko sati” ostali bez prava na školovanje, prijeti im i deportacija

Nekolicina studenata našla se u škakljivoj situaciji zbog kašnjenja s plaćanjem školarine, prijeti im čak i deportacija.

Nekolicina studenata našla se u škakljivoj situaciji zbog kašnjenja s plaćanjem školarine, prijeti im čak i deportacija.

Neobična situacija odigrala se na Sveučilištu Swansea u Walesu, gdje su studenti iz Nigerije zakasnili s uplatom školarine. Zbog kašnjenja od samo nekoliko sati nakon predviđenog roka, Sveučilište ih je odlučilo ispisati s diplomske razine studija, piše The Tab.

Dobila sam mail od Sveučilišta. Potvrdili su da je moja uplata stigla, ali su rekli da mi više ne mogu dopustiti upis, budući da uplata nije stigla prije roka, te neka pakiram kofere i vratim se u domovinu. – izjavila je studentica čija je uplata kasnila samo nekoliko sati, za The Tab.

Studenti koji su s uplatom kasnili manje od jednog dana, pokušali su objasniti da je uplata kasnila zbog bankarske krize koja se trenutno događa u Nigeriji, ali je njihova žalba odbijena. Navodno je njihova uplata bila na vrijeme, ali novac nije sjeo na račun Sveučilišta do zadanog roka. Jedan student molio je nastavnike da ga ipak ne izbace, ali je naišao na neodobravanje i prijetnje da će ga, ako ne ode sam, osobno ispratiti sa Sveučilišta. Oko cijele situacije izjasnilo se i Sveučilište, iz kojeg kažu da priča i nije baš takva.

Sveučilište zahtijeva od svih međunarodnih studenata da plate 50 posto svojih školarina kako bi se mogli u potpunosti upisati na svoje studijske programe, a svi međunarodni studenti o tome su obaviješteni u svojim izvornim pismima s ponudama i povezanoj komunikaciji prije dolaska.Naš tim više je puta razgovarao sa studentima, dajući im smjernice o njihovoj situaciji i savjete o najboljem smjeru djelovanja kako bi zaštitili svoje mogućnosti za budući studij. Međutim, kada nije bilo daljnjih informacija ili pomoći koju bi fakultet mogao ponuditi, a sveučilište je te osobe već ispisalo, studenti su nastavili s posjećivanjima ureda fakulteta pa ih je osoblje zamolilo da odu. – ispričali su sa Sveučilišta.

Nigerijski studenti su u nezavidnom položaju, nekima navodno nije vraćen novac koji su uplatili za školarinu, a moraju se vratiti u svoju domovinu. 

FOTO: UNSPLASH VIA CANVA