LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Urbano i kreativno

Završna radionica „City Acupuncture“ u Splitu

Multidisciplinarna petodnevna radionica, plod međusobne suradnje mladih arhitekata iz Splita i Zagreba, danas u splitskoj osnovnoj školi ˝Marjan˝ dobiva svoj epilog

Multidisciplinarna petodnevna radionica, plod međusobne suradnje mladih arhitekata iz Splita i Zagreba, danas u splitskoj osnovnoj školi ˝Marjan˝ dobiva svoj epilog

Danas završava prva faza multidisciplinarne internacionalne radionice „City Acupuncture“ (Akupunktura grada) koja se u gradu podno Marjana održavala od 7. listopada, a koja je, fokusirajući se na problematiku gradskoga kotara Varoš, koncipirana tako da timovi mladih stručnjaka provode analizu i razradu zadanoga područja, predlažući ideje i potencijalne intervencije koje bi s urbanističkog i socijalnog aspekta obogatile i modernizirale to područje.

Čitava priča započela je prije dvije godine zahvaljujući mladoj sekciji Društva arhitekata Zagreb (DAZ) koji su, pod inicijativom Renea Lisca i Kristine Careve, odradili neke manje intervencije na specifičnim lokacijama u Zagrebu. Unatoč financijskim ograničenjima, a zahvaljujući velikom entuzijazmu, na svoje su djelovanje skrenuli pažnju šire javnosti, što najbolje dokazuje činjenica da je DAZ odlučio prijaviti projekt programu EU-Culture, s vizijom širenja na ostale zemlje regije. Istomišljenici su pronađeni u Beogradu, Sarajevu i Skoplju, a kao pridruženog partnera Zagrepčani su pozvali Društvo arhitekata Splita (DAS). Čvrste spone između arhitektonskih društava dvaju najvećih hrvatskih gradova, stvorene su još za vrijeme radionice ˝Marjan 2011: upala pluća grada˝ koju je organizirala sekcija mladih DAS-a, a na kojoj su mladi DAZ-a intenzivno sudjelovali ukazujući na brojnost i kompetentnost mladog stručnog kadra u Hrvatskoj. Projektu su odobrena sredstva iz EU fondova, a naknadno je sufinanciran i od strane Ministarstva kulture te je, nakon uspješnih radionica u Beogradu, Skoplju, Zagrebu i Sarajevu, priča svoj kraj dobila u Splitu. Međunarodna se suradnja pokazala iznimno uspješnom. Multidisciplinarnost te međusobna integracija i interakcija arhitekture, dizajna i povijesti umjetnosti također su na visokoj razini i predstavljaju unikatnu specifičnost projekta. Nije izostala ni snažna podrška lokalnih vlasti (u prvom redu Grada Zagreba, gdje je nedugo nakon okončavanja radionice realizirano više intervencija od planiranog broja) koja se očituje u uspješnoj suradnji DAS-a, Gradskog kotara Varoš i Grada Splita te u službenoj podršci gradonačelnika Ive Baldasara.

U skladu sa samom definicijom akupunkture, terapeutske tehnike kojom se ubodom igle u posebne točke ljudskog tijela balansira energija organizma i pospješuje njegov rad, te uzimajući u obzir glavnu misao čitavog projekta – mala intervencija koja uzrokuje velike promjene – Varoš je, kao kotar guste izgradnje i napučenosti u neposrednoj blizini Dioklecijanove palače i park-šume Marjan, odabran kao idealan za provedbu ˝točkastih urbanih intervencija u svrhu podizanja kvalitete javnih prostora˝. Započeto je detaljnim mapiranjem kotara: popisivanjem svih stambenih objekata, objekata ugostiteljske i uslužne djelatnosti te javnih površina, uz naznaku trenutnog stanja u kojem se objekt nalazi. Mapiranje se provelo u organizaciji Nikole Bojića, mentora u projektu, te Frane Dumandžića, člana organizacijskog tima DAS-a, dok je članica DAZ-a Davorka Perić organizirala radionicu s djecom iz kvarta koja su iznosila svoje ideje uređenja i poboljšanja kotara, što se pokazalo iznimno važnim za sve sudionike radionice.

Prva etapa radionice završava večeras u 19:00 sati prezentacijom u prostoru Osnovne škole Marjan, gdje će stručni žiri, sastavljen od Ane Đeldum (Grad Split, savjetnica za odnose s javnošću), Ivice Mitrovića (Umjetnička akademija, Split), Deana Stubnje (DAS) te Alena Harapina i Ane Grgić (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split), svojim ocjenjivanjem formirati rang-listu projekata petodnevne radionice, od kojih će između tri i pet biti planirano za izvedbu, čija se finalizacija očekuje na proljeće 2014. Svakako, za očekivati je da će DAS u suradnji s Gradom Splitom u budućnosti težiti etabliranju Akupunkture kao priznate akcije kvalitetnih i sposobnih mladih ljudi s ciljem revitalizacije i drugih splitskih kotara kojima je ona prijeko potrebna.

 

FOTO: PRIKAZ VAROŠA, FOTO: CITY ACUPUNCTURE - SPLIT