LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Završeno je svjetsko sveučilišno prvenstvo u „cheerleadingu”, evo kako su prošli naši predstavnici

Hrvatsku sveučilišnu reprezentaciju u cheerleadingu činile su četiri predstavnice u kategorijama „hip hop doubles” i „pom doubles” te su osvojile dva šesta mjesta. 

Hrvatsku sveučilišnu reprezentaciju u cheerleadingu činile su četiri predstavnice u kategorijama „hip hop doubles” i „pom doubles” te su osvojile dva šesta mjesta. 

Svjetsko sveučilišno prvenstvo u cheerleadingu održano je u splitskom sportskom centru Poljud, od 2. do 4. kolovoza 2024. godine, te je okupilo pet stotina natjecatelja, odnosno 31 ekipu iz 13 zemalja te 46 sveučilišta

Najzapaženije rezultate i titule svjetskih prvaka ostvarili su predstavnici triju zemalja: Australija s tri zlatna i dva srebrna odličja i titulom grand champion za najbolji performans, zatim jednak broj zlata i istu titulu osvojile su predstavnice Japana, dok je u Sjedinjene Američke Države otišlo zlato i grand champion titula u coed kategoriji. Hrvatsku sveučilišnu reprezentaciju u cheerleadingu činile su četiri predstavnice u kategorijama hip hop doubles i pom doubles te su osvojile dva šesta mjesta

FOTO: FISU Svjetsko sveučilišno prvenstvo u cheerleadingu, Hrvatska u kategoriji hip hop double

Spremni ste promijeniti svijet? Podijelite svoju inovativnu ideju na znanstvenoj pozornici


FOTO: FISU Svjetsko sveučilišno prvenstvo u cheerleadingu, Hrvatska u kategoriji pom doubles

Nositelj svjetske studentske smotre u cheerleadingu bio je Međunarodni akademski sportski savez (FISU), a ovo je bilo drugo izdanje natjecanja, nakon poljskog Lodza 2018. godine. Na prvenstvu u Splitu su, uz domaćine i osvajače zlatnih odličja, još nastupili predstavnici Bugarske, Kanade, Kineskog Tajpeha (Tajvana), Mađarske, Litve, Slovačke, Slovenije, NR Kine i Švedske. Natjecanje je održano u disciplinama Coed Premier, Coed Elite, Team Jazz, Team Pom, All Female Elite, All Female Premier, Pom Doubles, Team Hip Hop i Hip Hop Doubles. 

Po završetku natjecanja FISU-ovog Svjetskog sveučilišnog prvenstva u cheerleadingu održana je svečana ceremonija dodjele odličja, a prvenstvo je zatvorila gđa Nomsa Mahlangu, članica Izvršnog odbora FISU-a, koja je izrazila svoju zahvalnost i zadovoljstvo organizacijom.
 

„Kažu da ljudi zaboravljaju ono što im kažete, ali ne i ono kako su se s vama osjećali. Mi smo se ovdje s vama osjećali dobrodošlima i kao kod kuće. Ovo je jedno od najboljih prvenstava na kojima sam ikada bila i svima zahvaljujemo na predanosti, odličnoj organizaciji i što ste učinili da uživamo u Splitu.” – kazala je.


Sveučilište u Splitu sudjeluje u međunarodnoj znanstvenoj platformi kroz koju se potiču rješenja za globalne probleme


Zarazna pozitivna energija svakako je krasila cjelokupni natjecateljski aspekt toga događaja jer su timovi cijelo vrijeme bodrili jedni druge, unatoč tome što su konkurencija jedni drugima, a realizaciju događaja posebno su pomogli volonteri iz UniSport sustava akademskog sporta, koji su aktivno sudjelovali u različitim timovima, stječući vrijedno iskustvo i znanje uz nova poznanstva s mladima iz cijeloga svijeta.

Osim službenog dijela natjecanja, uz podršku Ministarstva turizma i sporta, organizatori su pripremili cheerleading kamp, na kojem su djeca vrtićkog uzrasta imala priliku naučiti osnovne elemente toga sporta, rukovati s pomponima, ali i uživati u prekrasnim nastupima na licu mjesta.

FOTO: FISU Svjetsko sveučilišno prvenstvo u cheerleadingu, Kamp za djecu

Uz Međunarodni akademski sportski savez FISU, organizatori događaja bili su Hrvatski akademski sportski savez, Sveučilište u Splitu i Splitski akademski sportski savez. U organizaciji događaja pomogli su i pokrovitelji, među kojima se osobito ističe Ministarstvo turizma i sporta, čiji je ministar Tonči Glavina i sam posjetio taj događaj, a tu su još Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split i Studentski zbor Sveučilišta u Splitu te partneri Hrvatski cheerleading savez i Studentski centar Sveučilišta u Splitu. 

Izašli su konačni rezultati smještaja u Splitu, detalje ćete dobiti i na e-mail, a evo dokad morate uplatiti akontaciju



Zajedničkim snagama svih uključenih tako je organiziran još jedan u nizu vrhunskih međunarodnih akademskih sportskih događanja u Hrvatskoj, a sve kao šira priprema za Europske sveučilišne igre, kojima je Split biti domaćinom 2028. godine.
IZVOR: HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI SAVEZ
FOTO: HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI SAVEZ