LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišno dobro Baštica

Završena sadnja autohtonih sorti vinoze loze; sudjelovali i studenti

Završena sadnja kolekcijskog nasada autohtonih sorti vinoze loze u čemu su sudjelovali studenti pod nadzorom zagrebačkih i zadarskih profesora.

Završena sadnja kolekcijskog nasada autohtonih sorti vinoze loze u čemu su sudjelovali studenti pod nadzorom zagrebačkih i zadarskih profesora.

Nedavno je na Sveučilišnom dobru Baštica završena sadnja kolekcijskog nasada autohtonih sorti vinove loze u čemu su sudjelovali studenti preddiplomskog studija Primijenjene ekologije u poljoprivredi pod nadzorom nastavnika i suradnika Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Odjela i nastavnika Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s prof. dr. sc. Edijem Maletićem.
– Kolekcijski nasad podignut je s ciljem trajnog zbrinjavanja autohtonih sorti (banka gena), a kako bi se osigurali uvjeti za njihovu daljnju reprodukciju i gospodarsku evaluaciju. Kolekcijom su obuhvaćene 43 različite sorte vinove loze vinogradarskih podregija Sjeverne Dalmacije i Dalmatinske zagore. U protekloj i ovoj godini zasađeno je ukupno 1060 trsova vinove loze. – obavijestio je Odjel na svojoj Facebook stranici.
Kako dalje otkrivaju, neke od sorti već su poznate i čine dio vinogradarske proizvodnje, dok su neke jako rijetke, pa je cilj revitalizirati ih, a takve su, primjerice, Bilina Privlačka, Krivaja Crvena, Cipar i druge. 

– Na taj način je završena prva faza projekta podizanja kolekcijskog vinograda autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije. Projekt je ostvaren u okviru suradnje u znanstveno nastavnom procesu između Sveučilišta u Zadru i Agronomskog fakulteta u Zagrebu uz podršku Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije. 

Nasad će služiti kao pokušalište studentima zajedničkog diplomskog studija Mediteranske poljoprivrede, a logičku potporu dali su i djelatnici Poslovnog centra Sveučilišta u Zadru. Studentima je ovo zanimljivo iskustvo, kako govori Maja Pavlović dipl. ing. agr, voditeljica Sveučilišnog laboratorija za Zadarski list:

– Naši studenti u sklopu studija imaju predmet Stručna praksa, a dio njih sluša i kolegij Vinogradarstvo i vinarstvo tako da im je podizanje nasada nešto što kao budući agronomi trebaju usvojiti. Na taj način će puno bolje razumjeti problematiku proizvodnje i sutra primijeniti svoje stečeno praktično znanje. Agronomija je nezamisliva bez praktičnog znanja. Studenti uglavnom pozitivno reagiraju, zanimljivo im je i zainteresirani su. Ovim putem im zahvaljujem na odlično odrađenom poslu. Kako ovoj, tako i prethodnoj generaciji koja je prošle godine već podigla jedan dio nasada – rekla je Pavlović za Zadarski list.

FOTO: FACEBOOK / ODJEL ZA EKOLOGIJU, AGRONOMIJU I AKVAKULTURU