LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova menza Studentskog centra

Zavirili smo u menzu NSK-a: hrana je dobra, ambijent ugodan, no postoje i neki nedostaci

Od sredine studenoga restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu osim zaposlenika mogu pristupiti i studenti, kojima je odobrena subvencija prehrane. Međutim, za pristup menzi potrebno je učlaniti se.

Od sredine studenoga restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu osim zaposlenika mogu pristupiti i studenti, kojima je odobrena subvencija prehrane. Međutim, za pristup menzi potrebno je učlaniti se.

Prije nešto više od tri tjedna zagrebački su studenti na korištenje dobili još jednu menzu u sklopu Studentskog centra u Zagrebu. Naime, nakon što je peticiju potpisao dovoljan broj zainteresiranih, u postojećem je restoranu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici odobreno korištenje iksice, tj. državne subvencije na prehranu. Takav potez znatno je olakšanje studentima koji više neće morati napuštati zgradu knjižnice kako bi nešto bacili u kljun za vrijeme pauze od učenja.

Ambijent nove menze ugodan je iako je prostor nešto manji u odnosu na ostale menze u Zagrebu. Isto tako, manji je i broj sjedećih mjesta i stolova. U restoranu ne postoji ograda za održavanje reda, što pridonosi ugodnoj atmosferi. Nakon naručivanja i plaćanja na šalteru podjela hrane vrši se u dvjema linijama samoposluživanja. U onoj prvoj moguće je preuzeti raznovrsna jela s dnevnog jelovnika. Prošloga su petka na meniju bili juha od rajčice, prženi oslić, blitva, puding i zelena salata, a kao vegetarijanska varijanta u ponudi tortelini sa sirom. U drugoj se liniji preuzimaju pizze, sendviči, kolači, krafne i ostala prehrana koja ne zahtijeva dugu termičku obradu.

Za razliku od ostalih menzi, u ovoj nije potrebno odnijeti pladanj s priborom i tanjurima direktno u kuhinju na pranje, već je za to predviđena pokretna polica.

FOTO: Linija 1, Studentski.hr / Tonči Gabelić

Budući da se nalazi na petom katu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, restoranu mogu pristupiti samo zaposlenici i članovi Knjižnice. Za godišnju bi pretplatu studenti trebali izdvojiti sto kuna. Usto, prilikom ulaska u prostor potrebno je sve stvari (jakne, torbe, itd.) odložiti u garderobu jer je s njima zabranjeno ući u knjižnicu, a samim time i u prostor restorana.

Radno vrijeme menze nije usklađeno s radom Knjižnice i potrebama studenata. Naime, obrok je moguće pojesti od ponedjeljka do petka, ali ne subotom, nedjeljom i blagdanima, kada studenti imaju najviše vremena na raspolaganju. Unatoč tome što knjižnica radi od 8 do 21 h (uz mogućnost produženja do 24 h za noćni rad), restoran zatvara u 15:30, što nije sukladno potrebi studenata za obrokom u večernjim satima.

U svakom slučaju, nova će menza znatno olakšati onima koji ne mogu učiti na prazan želudac. Ako ste i vi jedan/na od takvih, dnevnom jelovniku možete pristupiti na poveznici.

FOTO: STUDENTSKI.HR / TONČI GABELIĆ