LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišni sportski događaj

Započele su Europske sveučilišne igre 2024., provjerite koja hrvatska sveučilišta nastupaju

Više od 4500 sudionika iz cijele Europe predstavljat će boje svojih sveučilišta u 17 sportova, a Hrvatska će imati delegaciju od oko 300 studenata sportaša iz šest različitih visokoškolskih ustanova.

Više od 4500 sudionika iz cijele Europe predstavljat će boje svojih sveučilišta u 17 sportova, a Hrvatska će imati delegaciju od oko 300 studenata sportaša iz šest različitih visokoškolskih ustanova.

Europske sveučilišne igre 2024. započele su jučer te će trajati do 24. srpnja 2024. godine u dvama velikim mađarskim gradovima – Debrecenu i Miškolcu, predstavljajući najveći sveučilišni sportski događaj ovog ljeta. Više od 4500 sudionika iz cijele Europe predstavljat će boje svojih sveučilišta u 17 sportova, a Hrvatska će imati delegaciju od oko 300 studenata sportaša iz šest različitih visokoškolskih ustanova. Natjecat će se studenti sa Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta u Dubrovniku te studenti Sveučilišta u Rijeci. 
 

Upoznajte hrvatske predstavnike 


Na ovogodišnjim igrama, Sveučilište Sjever predstavljat će najbolji karataši te studentice u košarci 3x3. Dok su košarkašice prošle godine na Europskom sveučilišnom prvenstvu u košarci 3x3 završile na 13. mjestu, ovo će biti prvi nastup za studente Sveučilišta Sjever u karateu.
 

Ove će godine Sveučilište u Dubrovniku imati troje predstavnika u judu u Miškolcu. Nastupit će Anđela Violić, Bruna Bilić i Marko Tomašević.
 
Na ovogodišnjim igrama sudjelovat će i studenti Sveučilišta u Rijeci, koje će predstavljati vaterpolisti i šahisti. Iako nisu sudjelovali na prethodnim igrama, 2022. godine, riječke su predstavnice prošle godine na Europskom sveučilišnom prvenstvu u borilačkim sportovima osvojile dvije zlatne medalje u karateu.
 
Prethodnih je godina Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na natjecanjima predstavljala uspješna odbojkaška momčad, dok će na ovim igrama sveučilište predstavljati rukometna reprezentacija, uz moguće sudjelovanje taekwondo tima.
 
Druga najveća hrvatska delegacija dolazi sa Sveučilišta u Splitu, a splitski sportaši natjecat će se u šest sportova: košarci 3x3, kickboxingu, judu, taekwondou, nogometu i vaterpolu. Vrijedi istaknuti da splitska nogometna reprezentacija putuje u Debrecen nakon osvajanja brončane medalje na prošlim igrama.
 
Najveću hrvatsku delegaciju čine zagrebački studenti i studentice, koji će se natjecati u odbojci, odbojci na pijesku, futsalu, košarci, košarci 3x3, šahu, tenisu, rukometu, rukometu na pijesku, stolnom tenisu, karateu, judu, taekwondou i kickboxingu. Nadamo se da će zagrebačka delegacija ponoviti uspjehe s prethodnih igara, gdje su osvojili brojne medalje.
   

Prvi susreti mladih sportaša


Prvi ždrijebovi za Europske sveučilišne igre već su održani, a prvi susreti su počeli jučer futsal utakmicama u Debrecenu te odbojkaškim utakmicama i šahovskim partijama u Miškolcu.

Četiri futsal utakmice održane su za muškarce i žene u Oláh Gábor Street Sports Hall i Főnix Hall. Sveučilište u Zagrebu odigralo je dvije napete futsal utakmice na Europskim sveučilišnim igrama. U prvoj utakmici skupine A pobijedili su Sveučilište Jyvaskyla rezultatom 3:2, dok su u drugoj utakmici skupine D ostvarili uvjerljivu pobjedu protiv Sveučilišta Lausanne rezultatom 9:2. Najveća senzacija u muškoj konkurenciji bila je pobjeda Azerbajdžanske državne akademije za tjelesni odgoj i sport, s rezultatom 16:1 protiv mađarskog Katoličkog sveučilišta Eszterházy Károly.

U odbojkaškoj skupini C, Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je uvjerljivu pobjedu protiv talijanskog Politehničkog sveučilišta iz Torina rezultatom 3:0. U sljedećoj utakmici, unatoč napetoj borbi, Sveučilište u Zagrebu izgubilo je od Mađarskog sveučilišta za sportske znanosti rezultatom 2:3.

Tiši dio natjecanja, odnosno šahovski turniri održani su u Miškolcu. Partije su igrane na sedamdeset ploča u ženskoj i otvorenoj kategoriji. Na brzopoteznom šahovskom turniru u otvorenoj kategoriji, Sveučilište u Rijeci izgubilo je od Sveučilišta Vilnius iz Litve rezultatom 1.5:0.5. Sveučilište u Zagrebu remiziralo je sa Sveučilištem u Beču 1:1, dok je Sveučilište u Rijeci pobijedilo Budimpeštansko sveučilište za tehnologiju i ekonomiju rezultatom 1.5:0.5. Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je pobjedu nad nizozemskim Sveučilištem u Groningenu rezultatom 2:0, ali je izgubilo od francuske poslovne škole SKEMA rezultatom 0.5:1.5. Mađarsko Sveučilište Óbuda također je izgubilo od Sveučilišta u Rijeci rezultatom 0:2. U ženskoj kategoriji brzopoteznog šaha, tursko Sveučilište Ozyegin pobijedilo je Sveučilište u Zagrebu rezultatom 1.5:0.5, dok je Mađarsko sveučilište za sportske znanosti također pobijedilo Sveučilište u Zagrebu istim rezultatom 1.5:0.5. Sveučilište u Zagrebu zabilježilo je pobjedu nad Budimpeštanskim sveučilištem za tehnologiju i ekonomiju rezultatom 2:0.

Nogometaši, džudaši i kikboksači pridružit će se natjecanjima danas. U Miškolcu će započeti natjecanja u judu i kickboxingu, dok će u Debrecenu nogometaši obući svoje kopačke. Službena ceremonija otvaranja događaja održat će se u Miškolcu, 12. srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, u DVTK Areni u Miškolcu.

Europske sveučilišne igre 2024. možete pratiti uživo na YouTube kanalu, dok cijeli raspored natjecanja možete pronaći na sljedećoj poveznici.
FOTO: EUROPSKE SVEUČILIŠNE IGRE 2024. / FACEBOOK