LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izmjene i dopune Zakona

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju: Kada imate pravo na osiguranje?

Studenti nakon završetka studija imaju pravo na obavezno zdravstveno osiguranje pod određenim uvjetima.

Studenti nakon završetka studija imaju pravo na obavezno zdravstveno osiguranje pod određenim uvjetima.

Brucoši i upisi na fakultet, trenutno su jedna od gorućih tema studentskih portala, no što sa studentima koji završavaju studij ili ga ne upisuju? Naime, došlo je do izmjena i dopuna u Zakonu o  obveznom zdravstvenom osiguranju. Student koji je redovito studirao po završetku studija ili student koji je izgubio status redovitog studenta, ima pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ako se prijavi na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u roku od 30 dana od završetka studija, to jest od dana gubitka statusa redovitog studenta, stoji na stranici Hrvatskog studentskog zbora.

Naime, pravo na obvezno zdravstveno osiguranje, odnosno status osiguranika, stječu sljedeće osobe:

1. Osobe s prebivalištem, odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina života koje su prema propisima o redovitom školovanju u Republici Hrvatskoj ili u drugoj državi članici izgubile status redovitog učenika, odnosno redovitog studenta, ako su se prijavile Zavodu u roku od 30 dana od dana gubitka statusa redovitog učenika, odnosno redovitog studenta, ako obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi, stoji u objavi HSZ-a.

Pod određenim kriterijima, pravo na obavezno zdravstveno osiguranje ostvaruju i stranci. 

2.  Redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta stariji od 18 godina života koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj, odnosno koji su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u drugoj državi članici koji u Republici Hrvatskoj imaju boravište, pod uvjetom da nisu obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi članici, te stranci s odobrenim stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Republici Hrvatskoj, s tim da status osiguranika po toj osnovi mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, a najduže u trajanju od ukupno osam godina po toj osnovi, ako obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi, prenosi HSZ.

Cijeli Zakon o izmjenama i dopunama  Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju pronađite na poveznici.
FOTO: UNSPLASH VIA CANVA