LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najzaslužniji znanstvenici

Zaklada Sveučilišta u Rijeci odabrala laureate za dodjelu nagrada

Nagrade su dodijeljene u tri kategorije koje se granaju po disciplinama, a svatko od nagrađenih napisao je znatan broj važnih znanstvenih članaka.

Nagrade su dodijeljene u tri kategorije koje se granaju po disciplinama, a svatko od nagrađenih napisao je znatan broj važnih znanstvenih članaka.

Upravni odbor Zaklade Sveučilišta u Rijeci donio je Odluku o dodjeli nagrada najzaslužnijim znanstvenicima u kalendarskoj godini 2020.

Doneseno je ukupno šest nagrada: tri za mlade znanstvenike, dvije za znanstvenike i nagrada za životno djelo.

Nagrade za mlade znanstvenike osvojili su dr.sc. Antonija Petrlić, dr.sc. Paola Kučan Brlić i dr.sc. Luka Grbčić.

Antonija Petrlić osvojila je nagradu u kategoriji društvenih i humanističkih znanosti, a tijekom 2020. godine objavila je tri znanstvena rada u međunarodno priznatim bazama podataka o mjerenju efikasnosti u javnom zdravstvu.

Paola Kučan Brlić uključena je u rad laboratorija za molekularnu dijagnostiku covida, a u 2020. je objavila dva znanstvena rada. Sudjelovala je i u aktivnostima Centra za proteomiku i zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, te tako dobila nagradu u kategoriji biomedicinskih i prirodnih znanosti.

Što se tiče tehničkih znanosti, Luka Grbčić je prvi doktorand Sveučilišta u Rijeci koji je napravio rad po skandinavskom modelu u STEM području te je tijekom 2020. napisao čak 8 znanstvenih radova.

Od nagrađenih iskusnijih znanstvenika, izv.prof.dr.sc. Marko Medved je tijekom 2020. objavio 8 radova i i autorsku znanstvenu monografiju s kojom je dobio Nagradu Grada RIjeke. Tu je i izv.prof.dr.sc. Sandra Peternel, koja je sa svojih devet znanstvenih radova dala znatan doprinos u genomskoj patogenezi melanoma, korelaciji genomike, histopatologije i kliničkog tijeka i identifikaciji mehanizama nastanka melanoma.

Nagradu za životno djelo dobio je profesor emeritus Zdravko Lenac: bivši prodekan Filozofskog fakulteta, voditelj radne grupe za osnivanje sveučilišnih odjela prirodoslovlja i matematike i prorektor za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci.
FOTO: UNSPLASH