LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademska i školska godina 2024./2025.

Zaklada „Dr. Vinko Žganec” daje novčane potpore srednjoškolcima i studentima, ali i djeci hrvatskih branitelja

Prijave za stipendiranje djece hrvatskih branitelja traju do 22. studenog, dok se srednjoškolci i studenti za potpore mogu prijaviti do 29. studenog 2024. godine.

Prijave za stipendiranje djece hrvatskih branitelja traju do 22. studenog, dok se srednjoškolci i studenti za potpore mogu prijaviti do 29. studenog 2024. godine.

Međimurska županija raspisala je natječaj za dodjelu učeničkih stipendija djeci hrvatskih branitelja za školsku godinu 2024./2025. godine, temeljen na Pravilniku o dodjeli stipendija. Stipendije su namijenjene djeci umrlih, zatočenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i djeci hrvatskih ratnih vojnih invalida, a dodjeljuju se onima čiji prosjek primanja po članu domaćinstva ne prelazi dvostruki iznos osobnog poreznog odbitka.

Osim toga, stipendije su dostupne i djeci razvojačenih nezaposlenih ili umirovljenih hrvatskih branitelja, pri čemu se za prvo i drugo dijete uvjeti razlikuju. Zahtjev za stipendiju podrazumijeva dostavu različitih dokumenata, uključujući obrazac prijave, potvrdu o redovnom upisu u srednju školu, presliku osobne iskaznice učenika i branitelja te rodne listove. Također, potrebno je priložiti potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o statusu razvojačenog nezaposlenog branitelja, dok će Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport pribaviti potrebne podatke o statusu stradalnika Domovinskog rata.

Švicarska Konfederacija nudi četiri vrste stipendija za hrvatske studente i istraživače, uz financijsku podršku do 3 500 švicarskih franaka mjesečno


Iznos stipendije za školsku godinu 2024./2025. iznosi 398,17 eura. Svi zainteresirani mogu poslati svoje prijave isključivo poštom na adresu Međimurske županije, a rok za prijavu je 22. studenog 2024. godine. Obavijesti o rezultatima natječaja bit će poslane sudionicima do 22. prosinca 2024. godine. Detaljne informacije, uključujući pravilnik i obrazac prijave, dostupne su na službenim stranicama Međimurske županije.
 

Zaklada „Dr. Vinko Žganec” dijeli potpore za srednjoškolce i studente


Uz spomenuti natječaj za učeničke stipendije, Međimurska županija objavila je i javni poziv za dodjelu potpora učenicima srednjih škola i studentima u 2024. godini. Međimurska zaklada za obrazovanje Dr. Vinko Žganec ovim pozivom poziva učenike i studente da se prijave za financijsku podršku. Potpore za srednjoškolce namijenjene su isključivo učenicima s prebivalištem u Međimurskoj županiji, neprekidno tri godine prije natječaja, a dodjeljuju se prema kriteriju izvrsnosti. Učenici moraju dostaviti prijavnicu, potvrdu o upisu i prebivalištu te svjedodžbu o izvrsnosti.

Slovačka dijeli stipendije studentima, profesorima, istraživačima i umjetnicima, do čak 1 470 eura mjesečno



Što se tiče studenata, potpore se dodjeljuju redovnim studentima s prebivalištem u županiji, također prema kriteriju izvrsnosti. Studenti prijavi prilažu potvrdu o upisu na studij, dokaz o prebivalištu i odgovarajuću ispravu visokoškolske ustanove koja potvrđuje njihov uspjeh. Potpore su namijenjene studentima druge i treće godine preddiplomskih studija, studentima diplomskih studija, kao i studentima viših godina integriranih studija koji su položili sve ispite i ostvarili maksimalan broj ECTS bodova.

Zagorska općina raspisala natječaj za dodjelu studentskih stipendija u dvije kategorije


Zaklada također podržava poslijediplomske i doktorske studente, posebno one s projektima od interesa za razvoj Međimurske županije. Ti studenti trebaju priložiti potvrdu o upisu na studij, dokumentaciju koja pokazuje uspjeh te obrazloženje zašto je njihov rad važan za županiju. Prijave su otvorene do 29. studenog 2024. godine, a rezultati će biti objavljeni na mrežnim stranicama Međimurske županije. Više informacija, kao i obrasci za prijavu, dostupni su na službenoj stranici županije.
IZVOR: MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA