LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
35. sastavnica sveučilišta

Zagrebačko sveučilište dobiva još jedan fakultet. Evo kada bi mogao započeti s radom

Ovaj povijesni korak obilježen je potpisivanjem Sporazuma između rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepana Lakušića i dekana Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, prof. dr. sc. Krešimira Rotima.

Ovaj povijesni korak obilježen je potpisivanjem Sporazuma između rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepana Lakušića i dekana Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, prof. dr. sc. Krešimira Rotima.

Sveučilište u Zagrebu započelo je proces osnivanja Fakulteta zdravstvenih studija, što će biti 35. sastavnica sveučilišta. Ovaj povijesni korak obilježen je potpisivanjem Sporazuma između rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepana Lakušića i dekana Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, prof. dr. sc. Krešimira Rotima. Sporazum regulira odnose između dviju institucija u procesu pridruživanja Zdravstvenog veleučilišta Sveučilištu u Zagrebu, što je podržano odlukom Senata sveučilišta.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prethodno je dalo pozitivno mišljenje o statusnoj promjeni Veleučilišta u Fakultet, čime je otvoren put za ovaj značajan projekt. Rektor Lakušić istaknuo je kako ovaj potez obogaćuje ponudu studijskih programa i zadovoljava veliki interes studenata.

 

„Danas svjedočimo povijesnom danu za Sveučilište u Zagrebu i Zdravstveno veleučilište jer potpisivanjem ovoga Sporazuma započinjemo proces osnivanja Fakulteta zdravstvenih studija kao nove sastavnice Sveučilišta te obogaćujemo ponudu studijskih programa onima za koje postoji iznimno velik interes među studentima.“, rekao je retor Sveučilišta u Zagrebu.


Tijekom procesa pridruživanja, institucije će raditi na prijenosu akreditiranih studijskih programa, osiguravanju potrebnih kapaciteta te uspostavljanju nove organizacijske strukture. Očekuje se da će sve faze ovog procesa biti završene u roku od godine dana.

„Pridruživanje Zdravstvenoga veleučilišta Sveučilištu u Zagrebu za nas je velik zadatak i na toj inicijativi radimo zadnjih desetak godina. Zdravstveno veleučilište specifična je institucija vezana uz zdravstveni sustav i struke koje u njemu djeluju te stoga pridruživanje Sveučilištu doživljavamo važnim korakom naprijed za naše studente i nastavnike.“, rekao je dekan Zdravstvenoga veleučilišta prof. dr. sc. Krešimir Rotim.


Dekan Zdravstvenog veleučilišta, prof. dr. sc. Krešimir Rotim, naglasio je kako je pridruživanje važan korak naprijed za studente i nastavnike. Medicinski fakultet također će igrati ključnu ulogu u ovom procesu, što je potvrdio dekan prof. dr. sc. Slavko Orešković, ističući da pridruživanje obogaćuje hrvatski zdravstveni sustav.

U Zagrebu će se održati sveta misa povodom početka nove akademske godine za studente i nastavnike


 

„Također, biomedicinsko područje dobiva još jednu, petu sastavnicu, čime će se ono dodatno osnažiti u okviru Sveučilišta u Zagrebu, a Fakultet zdravstvenih studija pridružit će se Medicinskom, Stomatološkom, Veterinarskom i Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu kao kvalitetna i uspješna sastavnica.“, rekao je dekan prof. dr. sc. Slavko Orešković.


Rektor Lakušić najavio je sudjelovanje Zdravstvenog veleučilišta na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu, koja će se održati od 14. do 16. studenog 2024. godine, čime će dodatno predstaviti svoje studijske programe. Potpisivanje Sporazuma okupilo je brojne istaknute članove akademske zajednice, uključujući prorektore i dekane drugih fakulteta.
 

 „Iskreno vjerujem u uspješnu provedbu ovoga procesa i drago mi je da će u 58. godini svoga djelovanja Zdravstveno veleučilište započeti proces pristupanja Sveučilištu u Zagrebu, velikom i snažnom sveučilištu.“, kazao je rektor Lakušić.

IZVOR: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA