LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu

Zagrebački fakultet izjasnio se o napadu na stranog studenta zbog rasne netrpeljivosti

Napad, koji se dogodio u večernjim satima, bio je motiviran isključivo bojom kože studenta, a počinila ga je skupina neidentificiranih napadača.

Napad, koji se dogodio u večernjim satima, bio je motiviran isključivo bojom kože studenta, a počinila ga je skupina neidentificiranih napadača.

U srpnju ove godine, strani student Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta (RGNF) Sveučilišta u Zagrebu brutalno je napadnut u gradskoj četvrti Peščenica-Žitnjak. Napad, koji se dogodio u večernjim satima, bio je motiviran isključivo bojom kože studenta, a počinila ga je skupina neidentificiranih napadača.

Student je zadobio teške ozljede glave i tijela te je odmah zbrinut u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, nakon čega je nastavio liječenje u Kliničkoj bolnici Dubrava. Unatoč ozljedama i traumama koje je pretrpio, student je uspješno završio ispite prije nego što je napustio Hrvatsku. Fakultet je, kako kažu, zbog želje samog studenta ovu vijest objavio tek sada.

 

„Fakultet je osigurao studentu sigurno utočište i pružio svu potrebnu skrb kako bi mu pomogao da prebrodi narušeno psihičko i fizičko stanje. Zbog traume koju je pretrpio, na njegovu molbu ovu izjavu dajemo tek sada, nekoliko dana nakon što je napustio našu zemlju, prethodno uspješno položivši sve ispite.”, kažu s RGNF-a.


Evo kako se brane mladići koji su u Zagrebu fizički napali strane radnike prošli tjedan


Iako su prošli mjeseci od incidenta, počinitelji još uvijek nisu pronađeni. Rudarsko-geološko-naftni fakultet u svojoj izjavi za javnost izrazio je duboku zabrinutost i osudio ovaj napad, ističući da je neprihvatljivo da se takvi incidenti događaju, posebice u Zagrebu, gradu s dugom sveučilišnom tradicijom i poznatom po otvorenosti i gostoljubivosti.

Fakultet, koji ove godine obilježava 60 godina samostalnog rada, istaknuo je kako su mnogi strani studenti kroz desetljeća bili dio njihove zajednice i kako su mnogi od njih ostali u Hrvatskoj, gdje su izgradili uspješne karijere.
 

„Počiniteljima ovog napada želimo poručiti da strani studenti, koji s mnogo truda i odricanja dolaze na naše fakultete u potrazi za znanjem i osobnim razvojem, nisu oni prema kojima bi trebali usmjeravati svoje nezadovoljstvo. Strani studenti, jednako kao i domaći, žele primijeniti stečeno znanje kako bi znanstveno i stručno napredovali te doprinijeli razvoju svojih zemalja. Stvarne prepreke na tom putu su neznanje i nedostatak poštovanja prema drugima i različitima.”, poručili su s RGNF-a.


Otvoren natječaj za doktorski studij na RGN-u. Dodjeljuju se stipendije u iznosu ukupnog troška studija


Pozvali su nadležne institucije da poduzmu hitne mjere kako bi spriječile slične incidente u budućnosti.
 

„Ovom izjavom želimo potaknuti sva državna tijela i institucije da pravovremeno prepoznaju anomalije u našem društvu i djeluju kako bi spriječili ovakve incidente, s ciljem postizanja nulte tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja.”, poručuju s Fakulteta.


Ovakvi napadi, kako je naglašeno u izjavi, predstavljaju ozbiljnu prijetnju vrijednostima inkluzivnosti, jednakosti i raznolikosti koje fakultet njeguje.

IZVOR: RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA