LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Zadarski studenti uče kako se davno plovilo „na jedra, a ne na motore”, tečaj polaze čak 32 studenta

Ovaj tečaj predstavlja izvanrednu priliku za studente da se povežu s morem na novi način, steknu vrijedna iskustva i dodatno se osposobe za buduće karijere u pomorstvu.

Ovaj tečaj predstavlja izvanrednu priliku za studente da se povežu s morem na novi način, steknu vrijedna iskustva i dodatno se osposobe za buduće karijere u pomorstvu.

U sportskoj lučici Vitrenjak jučer je svečano započeo početni tečaj škole jedrenja za studente, organiziran u suradnji Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i Jedriličarskog kluba Uskok. Taj jedinstveni program omogućit će studentima da steknu osnovna znanja i vještine jedrenja, uz pomoć iskusnih Uskokovih natjecatelja iz malih klasa, kažu sa Sveučilišta u Zadru.

Tečaj, koji traje tjedan dana, kombinira teorijska i praktična znanja. Svakog dana studenti će učiti o plovidbi, jedrilicama, čvorovima, vjetrovima i sigurnosti na moru kroz sat vremena teoretske nastave, nakon čega slijedi dva i pol do tri sata jedrenja na moru. Jakov Šokota iz JK Uskok naglašava važnost ne samo tehničkih vještina koje će studenti steći nego i druženja koje prati aktivnosti na vodi.

 

„Za dolazak na ovaj tečaj nije bilo potrebno nikakvo predznanje. Studenti će naučiti kako dizati jedra, osnovne 'manovre', pravila u plovidbi, onoliko koliko se može dobiti u tjedan dana. Nakon tečaja dobit će diplome o završenom tečaju, a svakako i nezaboravno iskustvo koje će moći primijeniti u struci. Riječ je o zanimljivoj priči koju ćemo pokušati nastaviti razvijati kroz cijelu godinu, budući da jedan dio studenata nije mogao ostati jer ljeti nema smještaja u Zadru.” – izjavio je Šokota uoči prve plovidbe.


Na tečaju sudjeluje 32 studenata koji će jedriti na četiri J-70 jedrilice koje je donirala biogradska čarter tvrtka. Te sedam metara duge jedrilice mogu primiti pet članova posade, uključujući instruktora i četvero studenata. Zamjenik pročelnika Pomorskog odjela izv. prof. dr. sc. Mate Barić otkriva da je interes za tečaj velik, te postoji i lista čekanja.
 

„Imamo i dosta interesa s drugih sveučilišta, studenata na Erasmusu i nadam se da ćemo uspjeti pružiti našim studentima iskustva koja nisu vezana samo za učenje i polaganje ispita“, rekao je Barić.


Međunarodna konferencija o evoluciji i razvoju živčanih sustava na Sveučilištu u Zadru


Jedan od sudionika tečaja, Marko Kinda, student treće godine preddiplomskog studija nautike i tehnologije, istaknuo je važnost stjecanja praktičnih znanja o jedrenju.
 

„Želimo kao pomorci naučiti i ovu drugu, sportsku stranu priče, da vidimo kako se davno plovilo na jedra a ne na motore. Ovo nam je odlična prilika za nova poznanstva i druženje.” – rekao je Marko.


Tijekom prve plovidbe, jedna od prvih lekcija bila je čuvanje sunčanih naočala. Srećom, spretni instruktor brzo je skočio s plovila i vratio ih vlasnici, čime je plovidba mogla nesmetano započeti.
IZVOR: SVEUČILIŠTE U ZADRU, PR
FOTO: SVEUČILIŠTE U ZADRU, PR