LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska inicijativa

Zadarski studenti odlučili stati na kraj suludim cijenama najma stanova

Zbog previsokih cijena i niza problema s kojima se susreću zadarski studenti kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, sastavljena je crna lista iznajmljivača.

Zbog previsokih cijena i niza problema s kojima se susreću zadarski studenti kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, sastavljena je crna lista iznajmljivača.

Grad Zadar nadaleko je poznat kao turistički, ali isto tako kao i studentski grad. No, manje je poznato da taj studentski grad ima samo jedan studentski i samo jedan srednjoškolski đački dom. Sveučilište u Zadru ima oko šest tisuća studenata, od kojih dvije trećine njih dolazi izvan Zadra. I dok studentski dom raspolaže sa 200-tinjak mjesta, srednjoškolski ih za studente pruža još manje, stoga su oni koji ne ostvare pravo na smještaj u domovima prisiljeni tražiti privatni smještaj.

A tek tu nastaju problemi. Brucošima, kao i studentima starijih godina, prva poveznica sa stanovima je Facebook grupa Sveučilište u Zadru (studenti), u kojoj se osim savjeta vezanih za fakultet mogu pronaći i mnogobrojni oglasi za iznajmljivanje stanova. Zbog nerealnih cijena njeni su administratori odlučili zašititi studente, pa su proveli anketu u kojoj je sudjelovalo 690 studenata.

Rezultati spomenute ankete pokazuju da su cijene i mogućnosti studenata u neskladu, jer je 90 posto studenata u mogućnosti izdvojiti između 1000 i 1200 kuna za mjesečnu stanarinu u Zadru. Da stvar bude gora, u nekim slučajevima u smještaju za koji se odvoji 2000 kuna nema ni perilice za robu, a ponekad ni ostalih esencijalnih uređaja (usisavač, pegla i slično). Zbog toga u grupi sada postoji crna lista stanova kako bi se znalo koje bi gazde trebalo izbjegavati.

No, čak i ako se pronađe stan po prihvatljivoj cijeni, on se iznajmljuje do otprilike 10. lipnja, kada predavanja još nisu završila, a ni ispiti počeli. Tada je grad već prepun turista i novi je smještaj gotovo nemoguće pronaći. Iz tog su razloga administratori pokrenuli novu raspravu u kojoj bi zabranili oglašavanje stanova koji se ne iznajmljuju barem do 1. srpnja.

Iako je već kraj sezone iznajmljivanja stanova, studentska inicijativa pokazala je uspjeh. Dakako, nije sve tako crno. Mogu se pronaći i uredni i opremljeni stanovi po prihvatljivoj cijeni, ali oni se, logično, prvi rezerviraju. Valjalo bi spomenuti i da bi Zadru dobro došao još jedan studentski dom pa bi se samim time ovakvi problemi smanjili. 

FOTO: WIKIPEDIA