LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Porast interesa za STEM područje

Zabilježen rast upisanih u ljetnom roku na zagrebačkom PMF-u

Prirodoslovno-matematički fakultet upisalo je 14 učenika s najboljim rezultatima na državnoj maturi iz matematike, fizike i kemije.

Prirodoslovno-matematički fakultet upisalo je 14 učenika s najboljim rezultatima na državnoj maturi iz matematike, fizike i kemije.

S početkom jesenskog roka upisa državne mature, Prirodoslovno-matematički fakultet osvrnuo se na ljetni upisni rok za nadolazeću akademsku godinu. PMF je zabilježio rast u broju onih koji su stekli pravo upisa nakon ljetnog roka s 583 prošle godine, na 591 ove godine.
 

Nagrađivanje izvrsnih maturanata


Fakultet se može pohvaliti i s privlačenjem maturanata koji su ostvarili najbolje rezultate na višoj razini državne mature iz matematike, kemije i fizike. Tako je pravo upisa ove godine ostvarilo 14 izvrsnih učenika, od kojih je šestero imalo stopostotni rezultat na maturi iz matematike, četvero na maturi iz fizike i troje na maturi iz kemije. 

Dekan fakulteta tradicionalno će nagraditi najbolje maturante prigodnim poklonima, a brucoš koji je ostvario stopostotni rezultat na dva predmeta (matematika i fizika), za nagradu će dobiti prijenosno računalo.
 

Deficitarna zanimanja


Ljetne upise je obilježio i nešto veći interes za deficitarna nastavnička zanimanja. Tako je ove godine nastavnički smjer matematike upisalo 60 studenata, u usporedbi s prošlogodišnjih 47. Nastavnički smjer fizike ima 13 studenata, a prošle godine ih je bilo devetero. Smjer geofizike bilježi blago povećanje sa šest na 10 upisanih studenata.

Istraživački smjerovi poput molekularne biologije, biologije, geografije, fizike, matematike, nastavničkog smjera biologije i kemije, te znanosti o okolišu, nastavljaju gotovo stopostotnu popunjenost.

Kako bi potaknuo interes za STEM područja među mladima, ali i popularizirao znanost, PMF organizira događaje poput WiSe (Work in Science), Meet the mathematicians te Dana i Noć na PMF-u.
FOTO: PMF PR