LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drama na FFZG-u

Za vs. protiv suspenzije Vlahović-Štetić – perspektiva studenata i studentskih zborova

Donosimo mišljenje studentskih zborova u RH i studenata Filozofskog fakulteta i Fakulteta Hrvatskih studija o suspenziji Vesne Vlahović-Štetić s funkcije dekanice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Donosimo mišljenje studentskih zborova u RH i studenata Filozofskog fakulteta i Fakulteta Hrvatskih studija o suspenziji Vesne Vlahović-Štetić s funkcije dekanice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nedavno smo se bavili temom suspenzije sada već bivše dekanice Filozofskog fakulteta u Zagrebu iz perspektive profesora, dekana i prorektora. Podsjećamo, Vesna Vlahović-Štetić suspendirana je 8. srpnja po odluci rektora Damira Borasa, koji je istu donio nakon presude Županijskog suda prema kojoj je kriva za šikaniranje i mobing prorektora Ante Čovića. 
Vezano: Za vs. protiv suspenzije Vlahović-Štetić – perspektiva profesora, dekana i prorektora
Događaj je davno prerastao u problem Sveučilišta i drugih njegovih sastavnica nakon reakcija onih koji su djelatnici istih ili članovi udruženja i sindikata, no sada nas je zanimalo što o svemu misle studenti zagrebačkog sveučilišta koji su po ovom pitanju uvelike podijeljeni. Također, donosimo priopćenja Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu koji je odgovorio na otvoreno pismo Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, kao i priopćenje Hrvatskog studentskog zbora.
 

Mišljenje studentskih zborova 

Studentski zbor Filozofskog fakulteta

Studentski zbor FFZG-a oštro je osudio postupak rektora Borasa te navodi da je time ponovno pogazio sva demokratska prava, a ponižavanje njezinih studenata i zaposlenika doveo na sasvim novu razinu. Suspenzija demokratski odabrane dekanice Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Vesne Vlahović-Štetić, tvrdi Zbor, neopravdana je iznimka u sveučilišnoj zajednici i sramota za Sveučilište u Zagrebu te čin koji ukazuje na sustavno urušavanje načela meritokracije i akademske čestitosti. Kaže kako je ova odluka samo jedna u nizu kazni koje je rektor odredio Filozofskom fakultetu jer se drznuo usprotiviti njegovu štićeniku, prorektoru Anti Čoviću, i nema nikakve veze sa stvarnom kvalitetom upravljanja naše dekanice, čija vizija fakulteta, kao i rad njezinih prodekana, već godinama uživaju potporu ne samo Fakultetskog vijeća nego i uvjerljive većine njegovih studenata, nadodaju. Na kraju navode da se dekaničin mandat, kao i rad Uprave u cjelini, stoga ni na koji način ne mogu okarakterizirati kao ekscesni.

Otvoreno pismo Studentskog zbora FFZG-a u nastavku možete pročitati u cijelosti:

OTVORENO PISMO STUDENTSKOM ZBORU SVEUČILIŠTA U ZAGREBU Poštovani članovi Studentskog zbora Sveučilišta u...

Objavljuje Studentski zbor Filozofskog fakulteta u ZagrebuPonedjeljak, 13. srpnja 2020.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Na početku svojeg odgovora na pismo Studentskog zbora FFZG-a sveučilišni Studentski zbor izrazio je suosjećanje sa studentima koji prolaze kroz ovo razdoblje. Naglašava da se svi zajedno trebaju boriti kako ne bi došlo do pada kvalitete obrazovanja ili nemogućnosti izvršavanja obaveza. Izražava i brigu radi održavanja plenuma jer želi da ondje svoje mišljenje iskažu isključivo studenti i zaposlenici Fakulteta, a ne i manje informirani građani koji nisu povezani s FFZG-om. Ipak, ne slaže se s dobrim dijelom dopisa jer je činjenica da je dekanica smijenjena zbog pravomoćne presude kojom je sudski dokazano vršenje mobinga nad zaposlenikom Fakulteta, a kao građani RH i predstavničko tijelo smatraju da se odluka Suda ne može ignorirati što god mi o njoj mislili jer bi se na taj način potkopala vladavinu prava, temelj na kojemu, kako navode, počiva naša država i društvo. 

Pismo Zbora možete u cijelosti pročitati na poveznici.

Hrvatski studentski zbor

Nakon što se oglasio Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, obratili smo se Hrvatskom studentskom zboru kako bismo doznali koji je njihov stav oko cijele situacije s Filozofskim fakultetom. Odgovor koji potpisuje predsjednik Mateo Marušić, a u kojemu otkriva da u potpunost podržava mišljenje zagrebačkog Studentskog zbora, prenosimo u cijelosti:

– Hrvatskome studentskome zboru, krovnom predstavničkom tijelu svih studenata Republike Hrvatske, temelj postanja i djelovanja jest predstavljanje studentskih interesa, unapređenje studentskog standarda i kvalitete obrazovanja. S takvim temeljima, koje povezujemo s temeljima Republike Hrvatske koja je pravna država, štitimo interese studenata. Naravno, ovo je izrazito složen slučaj u kojemu imamo optužbe za upletanje interesnih skupina na obje strane, optužbe za sukob ideologija, plenume, marševe itd. Ipak na kraju dana ne smijemo zaboraviti da je Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osuđena za mobing. Time vođeni, dajemo potpunu podršku Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu na obzirnosti situacije i objektivnog sagledavanja slučaju bez prizme. Citirali bismo dio iz njihovog dopisa:

Možemo se pitati tko, ako ne sudska vlast ima legitimitet za pravomoćne sudske presude koje trebamo poštovati.  Predsjedništvo SZZG-a oštro osuđuje svaki oblik nasilja, netolerancije pa jednako tako i mobing za kojega, ponavljamo, postoji pravomoćna sudska presuda. Alternativa Rektorovoj odluci bilo bi ignoriranje pravomoćne sudske presude za šikaniranje odnosno mobing te bi se u tome slučaju šikaniranje vlastitih zaposlenika toleriralo, a pravomoćna sudska presuda ne bi se uzimala relevantnom ni važećom, što bi povlačilo sankcije za protupravno djelovanje tijela Sveučilišta. 

Drugim riječima, u našoj domeni djelovanja nije kontrola ili inspekcija odluka Suda ili preispitivanje jesu li ili nisu nekome naklonjenije. Već jedino u skladu s donesenim odlukama i optužbama možemo djelovati na način najbolji za naše studente! Naravno, ukoliko dođe do razvijanja ikakvih problema ili prepreka vezanima uz studiranja, narušavanja studentskog standarda i nebrige oko studentskih interesa, reagirat ćemo momentalno, temeljito i energičko, pa ako bude trebalo, i prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja. U nadi za bolje sutra i da će studentski standard samo rasti, želimo studentima Filozofskog fakulteta ugodno studiranje te poruku da nam se mogu javiti u bilo kojem trenu sa svakakvom vrstom slučajeva.

Mišljenje studenata


Studenti različitih fakulteta ovih dana također reagiraju na suspenziju Vlahović-Štetić i uglavnom su izričito protiv ili izričito za njezinu suspenziju. Kao čest argument onih koji se zalažu za suspenziju navodi se upravo to da je ista suspendirana nakon presude Županijskog suda i da bi se, kada bi se radilo o muškoj osobi, istoga okarakteriziralo kao nasilnika ili nešto slično. Smatraju da je suludo propitkivati odluku Suda ili opravdavati ikakav oblik nasilja. 

– Promatrajući sve događaje i iznesene teorije vezane uz smjenu dekanice Filozofskog fakulteta uvjerena sam da je njezino suspendiranje i više no opravdano. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je osim sudske presude kojom je potvrđen mobing nad bivšim zaposlenikom FFZG-a Antom Čovićem na rad dekanice upućeno više pritužbi vezanih uz neetično ponašanje prema zaposlenicima, najprije onima iz knjižnice FFZG-a, onda je rektorova odluka sasvim opravdana. Dežurni borci za demokraciju često zanemaruju činjenicu kako se na Filozofskom fakultetu već dulje vrijeme ista ne primjenjuje, tj. da demokracija kao takva podrazumijeva izbor kojega u hijerarhiji Filozofskog fakulteta nema. Izbor dekana Filozofskog fakulteta ono je što unazad nekoliko godina potresa Sveučilište u Zagrebu, a redovno odbijanje kandidatura za isti potvrđuje gore navedenu tezu o izostanku demokracije. Stanje na Filozofskom fakultetu alarmantno je te akademska zajednica treba priskočiti kako bi se spasio već derutni ugled iste institucije. – anonimno nam je otkrila studentica Fakulteta hrvatskih studija.

– Meni je već dosta tih konstantnih akcija i revolucija i povezivanja Filozofskoga fakulteta s političkim opcijama poput Radničke fronte, odnosno stranke Možemo, čiji su svi saborski zastupnici bili na plenumu prošli tjedan. Kad god odem u menzu na susjedne fakultete FSB ili FER, čujem podsmjehivanje na račun Filozofskog i redovito sam ga branila jer sam ipak zaljubljenica u svoj studij (komparativna književnost). Ali stvarno to postaje teško, zvučimo kao fakultet slučaj. Dosadašnja uprava imala je puno problema u odnosu prema studentima, a i zaposlenima i nakon pravomoćne presude ne vidim što se trebalo dogoditi, nego suspenzija. Iskreno, ne pratim puno medije, ali koliko vidim i među mojim znancima, svi Vilima Ribića doživljavaju kao ideologa branjenja uhljeba. I sad se baš on našao dan za danom pred cijelom javnosti braniti Filozofski i suspendiranu dekanicu –  čini mi se da je to samo po sebi silna šteta za naš Fakultet, bolje da nas on ne spominje – rekla je studentica Filozofskog fakulteta.

S druge strane, neki studenti u potpunosti su protiv suspendiranja bivše dekanice jer smatraju da rektor Boras na taj način upravlja Fakultetom te samim time krši demokratska prava njegove Uprave i studenata. Svoje mišljenje u kojemu se protive suspenziji s nama su anonimno podijelili studenti FFZG-a:

– U javnosti se više puta, a i u ponedjeljak plenumu, moglo čuti da bez obzira na to što mi ostali mislili o tome, (bivša) dekanica ima pravomoćnu presudu sa Županijskog suda. To, osim što je potpuno irelevantno za čitavi slučaj, implicira izuzetno krivu sliku; kao da je problem u tome je li bilo mobinga ili nije. Osim što je nadrealno misliti da Vesna Vlahović-Štetić, taman i da to želi, uopće ima mogućnosti mobingirati vjerojatno najmoćnijeg čovjeka Sveučilišta, treba naglasiti da ta presuda ni na koji način ne može opravdati šikaniranje od strane Senata kakvo smo imali prilike vidjeti. Takav obračun s nepodobnima uvelike podsjeća na metode kakve su prakticirali jednopartijski režimi u prošlom stoljeću.

– Smatram da je smjena dekanice Vlahović-Štetić neutemeljena i licemjerna. Filozofski je fakultet izgubio presudu, a ne dekanica, koja je k tome radila ono što propisi traže od nje. Rektor je i sam izgubio sudske sporove dok je bio dekan, ali ga se nije smijenilo, a uz to organizira sjednice Senata koje krše Statut Sveučilišta jer ne postoji osigurana mogućnost akademske rasprave o bitnim točkama. Čak i da je bivša dekanica Vlahović-Štetić napravila prijestup zbog koje ju treba smijeniti, takva odluka treba doći od Fakultetskog vijeća FFZG-a, koje ju je demokratski i izabralo i ima ju ovlasti demokratski smijeniti. Ovako je prekršena temeljna demokratska procedura koja treba garantirati samostalnost fakulteta na Sveučilištu.

Još jedna studentica rekla je da smatra da borbi protiv suspenzije naglasak nije na mobingu, već na radu rektora Borasa koji negativno ocjenjuje pa ga čak naziva i tiraninom:

– Smatram kako je konstantno fokusiranje na presudu o tzv. mobingu, sada već bivše, dekanice nad prorektorom Čovićem tip retorike kojom se pokušava diskreditirati studente i profesore Filozofskog fakulteta. Ovdje se ne radi o nikakvoj ideologiji, nego obrani onih vrijednosti na kojima ideja sveučilišta počiva, a to su uvidjele i neke od drugih sastavnica Sveučilišta koje su dale podršku Filozofskom fakultetu u njihovoj borbi za kvalitetnije i pravednije Sveučilište. Ovdje konkretno, barem meni, nije toliko sporna presuda o mobingu, koliko rektorovo uzastopno gaženje zakona i propisa, direktno uplitanje u rad sastavnica Sveučilišta, to vidimo na primjeru imenovanja obnašatelja dužnosti dekana koji ne samo da nema veze s Filozofski fakultetom nego uopće nema veze s društveno-humanističkim područjem znanosti. I sad da se osvrnem na problem koji smo imali priliku vidjeti u zadnjih nekoliko godina: tendencija rektora proganjanju neistomišljenika po sudovima, u tu kategoriju ulazi i bivša dekanica Vlahović-Štetić koja je samo jedna u nizu ljudi koji su rektoru Damiru Borasu (ili njegovim produženim rukama) stali na žulj, a znamo da tirani ne vole kada im se itko drzne usprotiviti, a nema sumnje u to da je Damir Boras jedan obični tiranin koji provodi svoju samovolju i kažnjava bilo koga tko mu nije po volji, od dekana i profesora pa do studenata. Akademskoj zajednici treba biti jasno da na svima nama počiva odgovornost, moramo jasno osuditi nepravdu i korupciju i pokazati da njima, i onima koji ih zagovaraju, nema mjesta na Sveučilištu u Zagrebu.

Ipak, našla se jedna studentica koja navodi kako nije na strani ni jednih ni drugih. Iako se, također, protivi radu rektora Borasa, tvrdi da Vlahović-Štetić također, kako ona to opisuje – ima putra na glavi. 

– Ne mislim da su ni dekanica ni rektor u pravu. FFZG ima puno kvalitetnih profesora koji su mogli obnašati službu v.d. dekana, zaista nije bilo nikakve potrebe da to bude profesor koji s fakultetom nema veze. No i dekanica itekako ima putra na glavi jer je zajedno s upravom radila protiv studenata (sjetimo se samo ukidanja indeksa s početkom kalendarske godine, a oni koji su se upisali u prvu godinu preddiplomskog i diplomskog su morali platiti 150 HRK više za indeks koji nikad nisu koristili – nabavna cijena indeksa sigurno nije tolika), pa retroaktivna primjena odluke o plaćanju ECTS-a koja ja stupila na snagu 10-ak dana prije kraja akademske godine, a o aferama kad je podržavala slavljenje totalitarnih režima neću ni govoriti. Nadalje, sudski je gonjena za mobing, a da je riječ bila o nekom dekanu (muški rod), sigurno bi se digla velika medijska strka. Ne mislim da je itko u pravu, no dekanica je itekako zaslužila smjenu. 

Smatrate li vi da je suspenzija Vlahović-Štetić s obzirom na sve spomenuto opravdana ili neopravdana? Svoje mišljenje slobodno nam izrazite u komentaru!

FOTO: WIKIPEDIA