LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od državne mature do upisa na željeni fakultet

Za upis prava, medicine i psihologije na hrvatskim fakultetima različiti kriteriji!

Kriteriji za upis istih studijskih programa unutar različitih sveučilišta – u nekim pogledima vrlo slični, a u nekima se znatno razlikuju.

Kriteriji za upis istih studijskih programa unutar različitih sveučilišta – u nekim pogledima vrlo slični, a u nekima se znatno razlikuju.

Ispiti državne mature za ovogodišnje maturante i za sve one koji žele upisati dodatni studij na nekom od fakulteta, promijeniti sadašnji studij ili su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili prošle godine ili još ranije te su ove godine odlučili priključiti se studentskoj populaciji, svakim se danom sve više približavaju. Započet će 7. lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti, testom iz materinskog jezika nacionalnih manjina te etikom. Ispiti iz obveznih predmeta za obje razine, višu (A) i nižu (B), započet će 18. lipnja testom, a sljedeći će dan nastaviti esejskim dijelom iz hrvatskog jezika. Ovisno o tome hoće li pristupnik državne mature izabrati kao obvezni strani jezik engleski ili njemački, polagat će ga ili 21. lipnja ili 26. lipnja. Naime, ispit iz engleskog jezika provest će se 21. lipnja, a iz njemačkog 26. lipnja. Posljednji obvezni ispit koji moraju svi polaznici državne mature proći održat će se 27. lipnja.

Uslijedit će period nestrpljenja do objave rezultata 11. srpnja, a u potpunosti će odahnuti 16. srpnja kada će uslijediti konačna objava rezultata. Nakon toga definitivno stječu pravo upisa na neki od fakulteta hrvatskih sveučilišta. Koje kriterije polaznik državne mature mora zadovoljiti ako želi postati student prava, medicine ili psihologije na nekom od fakulteta hrvatskih sveučilišta, donosimo u nastavku.

Izvor: Pixabay

Pravo

Studij prava može se upisati na Pravnom fakultetu u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu. Pristupnici državne mature kojima matematika nije najjača strana i žele upisati studij prava ne trebaju imati noćne more zbog ispita iz tog predmeta. Naime, da bi se upisalo pravo na nekom od njih, dovoljno je položiti ispit iz matematike na osnovnoj razini. Ako je strani jezik taj koji zadaje muke, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu ponudio je blaži kriterij što se tiče obveznog dijela državne mature iz tog predmeta tražeći od svojih potencijalnih studenata da polože osnovnu razinu. Najblaži je u kriterijima polaganja obveznih predmeta Pravni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku tražeći iz svih triju predmeta B razinu.

Na račun ocjena tijekom četverogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja Pravni fakultet u Zagrebu maksimalno daje 300 bodova, dok ostala tri hrvatska pravna fakulteta dodjeljuju maksimalno 400 bodova. Nijedan od njih nema zahtjev da kandidat mora položiti neki izborni predmet, no ako položi povijest, politiku i gospodarstvo, logiku ili filozofiju, od Pravnog fakulteta u Rijeci može dobiti dodatne bodove te se najbolji rezultat vrednuje s 10%. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodatne bodove dodjeljuje za polaganje tih predmeta, uključujući i sociologiju. Pravni fakultet u Zagrebu i Osijeku dodatne bodove dodjeljuju i za kategoriju sportaša, dok će Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodatne bodove dodijeliti i onima koji su tijekom četverogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja sudjelovali na državnom natjecanju iz područja društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti te umjetničkih područja i osvojili neko od prvih triju mjesta, kao i onima koji su u srednjoj školi najmanje 3 godine učili drugi strani jezik (engleski, njemački, ruski, francuski, talijanski ili španjolski). Pravni fakultet u Osijeku dodatne bodove uz kategoriju sportaša dodjeljuje i ako je kandidat završio gimnaziju, ekonomsku ili upravnu školu te ako posjeduje certifikat o znanju jezika.

Upisne kvote za redovne studente koji su državljani RH najveće su u Zagrebu sa 650 slobodnih mjesta za upis, a najmanje u Rijeci sa 198, što je za dva studenta manje nego u Osijeku i sedam manje od upisne kvote Pravnog fakulteta u Splitu. Strani državljani najveću upisnu kvotu imaju na splitskom Pravnom fakultetu s 5 mjesta, dok ostali imaju dva slobodna mjesta za strane državljane. Upisne kvote za izvanredne studente manje su od onih za redovne te tako za strane državljane ne postoji mogućnost upisa na studij prava na bilo kojem od hrvatskih pravnih fakulteta u statusu izvanrednog studenta, a najviša je kvota ona splitskog Pravnog fakulteta sa 100 mjesta za izvanredno studiranje. Iznos maksimalne participacije za osječke i riječke studente iznosi 5500,00 kn, dok će za sve one koji budu izvanredno upisali splitski Pravni fakultet iznositi 7000,00 kn. Za Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu iznos maksimalne participacije bit će 7200,00 kn.

FOTO: Ivan Perkov/Studentski.hr

Medicina

Matematiku, strani jezik i hrvatski jezik svi pristupnici državne mature moraju položiti, ali Medicinski fakulteti u Osijeku i Rijeci na temelju tih ispita kandidatima neće dodjeljivati bodove za upis te je dovoljno položiti osnovnu razinu. Splitski i zagrebački medicinski fakultet traže A razinu svih obveznih predmeta i, za razliku od osječkih i riječkih kolega, oni daju određene bodove za njihovo polaganje. Izborni dio državne mature za medicinske fakultete u Splitu, Rijeci i Osijeku obvezan je iz biologije, fizike te kemije, dok Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne postavlja zahtjev polaganja izbornih predmeta, ali provodi test provjere znanja dijelova gradiva iz ovih triju predmeta te će po svakom predmetu na testu prag iznositi 39%, a ukupni 50%.

Kao preduvjet za upis Medicinski fakultet u Osijeku navodi potrebnu liječničku potvrdu o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima, dok za upis na riječki Medicinski fakultet kandidati moraju pohađati biologiju, kemiju i fiziku najmanje dvije godine tijekom svojega srednjoškolskog obrazovanja. Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu kriterij riječkog Medicinskog fakulteta o pohađanju biologije, kemije i fizike tijekom najmanje dvije godine srednje škole proširili su dodavši u to obvezno pohađanje i latinski jezik, a svi oni koji žele upisati ovaj fakultet morat će dostaviti i liječnički dokaz o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima. Za upis na Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu potrebno je zadovoljiti iste kriterije koje zahtijevaju osječki i riječki Medicinski fakultet.

Najveću upisnu kvotu ima zagrebački Medicinski fakultet, koji upisuje 300 studenata državljana RH, a najmanju kvotu ima Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera sa 65 upisnih mjesta. Strani državljani najvišu upisnu kvotu imaju na riječkom Medicinskom fakultetu.

FOTO: Studentski zbor MEF-a
 

Psihologija

Filozofski fakultet u Osijeku za studijski program psihologije zahtijeva višu razinu hrvatskog jezika i matematike, a polaganje stranog jezika dovoljno je na osnovnoj razini. Izborni predmet koji je potrebno položiti jest psihologija, a za njega uvodi se prag od 50%, ali on ne vrijedi za one kandidate koji su srednju školu završili prije 2010. godine ili izvan RH. Provest će i dodatnu provjeru sposobnosti koja je za kandidate obvezna, a dodatni bodovi mogu se dodijeliti kandidatu na temelju sudjelovanja na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika, matematike ili stranog jezika. Upisati se može 30 studenata.

Riječki Filozofski fakultet ima zamijenjenu situaciju što se tiče razina matematike i stranog jezika u odnosu na Filozofski fakultet u Osijeku jer on zahtijeva višu razinu stranog jezika i osnovnu iz matematike. Izborni dio državne mature kao i u Osijeku jest psihologija, ali nije uveden prag ni za jednu kategoriju kandidata, međutim provest će se dodatna provjera kognitivnih sposobnosti za koju jest uveden prag od 50%.

Upisna kvota veća je od one osječkog Filozofskog fakulteta za 10 studenata. Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru kao uvjet za upis što se tiče obveznih predmeta ima isti kao i Filozofski fakultet u Rijeci te je dovoljno položiti kao izborni dio državne mature bilo koji predmet koji će se vrednovati s 14%. Upisna je kvota za državljane RH 35. Zagrebački Filozofski fakultet zahtijeva višu razinu iz svih triju predmeta, polaganje jednog od osam navedenih predmeta (informatika, kemija, biologija, fizika, filozofija, logika, psihologija ili sociologija) te test intelektualnih sposobnosti za koji je uveden prag od 20%.

Dodatni bodovi mogu se steći državnim natjecanjem ako je kandidat osvojio 1. mjesto iz filozofije, geografije, hrvatskog jezika, informatike, logike, matematike, povijesti ili stranog jezika, zatim kategorijom sportaša, završetkom još jedne srednje škole u trajanju od četiri godine te polaganjem ispita znanja trećeg stranog jezika na Filozofskom fakultetu. Mjesta za upis ima 75.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu kao i zagrebački Filozofski fakultet zahtijeva višu razinu iz matematike, stranog i hrvatskog jezika, ali uvode prag od 33 centila za svaki od triju navedenih predmeta te obvezno polaganje jednog od šest navedenih izbornih predmeta (informatika, biologija, fizika, filozofija, psihologija ili sociologija). Provest će i test apstraktnog mišljenja, a prag će iznositi 20%.

FOTO: Ivan Perkov/Studentski.hr
FOTO: FLICKR