LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspješno održan prvi Dan liječničkih karijera

Za budućnost mladih liječnika u Hrvatskoj ipak postoji perspektiva

Odlazak mladih liječnika iz Hrvatske postao je popularan trend i neizostavna tema koja se provlači kroz medije. Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu organizirao je prvi Dan liječničkih karijera posvećen upravo ovom problemu.

Odlazak mladih liječnika iz Hrvatske postao je popularan trend i neizostavna tema koja se provlači kroz medije. Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu organizirao je prvi Dan liječničkih karijera posvećen upravo ovom problemu.

U petak 10. lipnja na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, održan je prvi Dan liječničkih karijera u organizaciji Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu. Na cjelodnevnom programu sudjelovalo je više od 500 studenata medicine i mladih liječnika. Događaj je osmišljen na način da sudionicima pruži uvid u mogućnosti koje im se pružaju u Republici Hrvatskoj.

Odlazak mladih stručnjaka iz Hrvatske u druge europske i svjetske zemlje sve je popularniji trend i aktualna medijska tema. Izuzetak nisu ni mladi liječnici, koje strani poslodavci, zbog visoke razine znanja i dobrih iskustava s hrvatskim liječnicima, dočekuju raširenih ruku. To je i bio jedan od razloga organizacije prvog ovakvog događaja s ciljem zadržavanja stručnog kadra u Hrvatskoj, kao odgovor na brojne sajmove i agencije koje pozivaju liječnike na odlazak u inozemstvo. Svi zainteresirani koji nisu mogli prisustvovati događaju, dobili su priliku izlaganje pratiti putem live streama.

Foto: Hauska & Partner

U sklopu Dana liječničkih karijera održan je okrugli stol na temu Budućnost mladih liječnika u Hrvatskoj – postoji li perspektiva? na kojem su govorili:

  • prof. dr. sc. Marijan Klarica, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu
  • prof. dr. sc. Ante Ćorušić, v. d. ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Zagreb
  • prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
  • mr. sc. Trpimir Goluža, dr. med., predsjednik Hrvatske liječničke komore
  • Veronika Laušin, dr. med., v. d. zamjenice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
  • dr. sc. Delfa Radić Krišto, dr. med., pomoćnica ministra zdravlja.

U uvodnom dijelu okupljenima se predstavio jedan od organizatora Danko Relić, predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu. Ne skrivajući zadovoljstvo realizacijom Dana, istaknuo je osnovne motive koji su doveli do njegova pokretanja. Naime, uz to što je svjestan značenja ponuda koje pristižu mladim liječnicima s inozemnih adresa, napomenuo je da u hrvatskom zdravstvu postoje prilike koje se moraju na prikladan način prezentirati javnosti.

Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica, za vrijeme je okruglog stola, upozorio na zamke koje mladima stoje na putu prema inozemnim radnim mjestima. Ističe da se realnost razlikuje od ispraznih obećanja, od ponuđenih brda i dolina. Mlade generacije liječnika odlikuje izrazita ambicioznost, stoga ih ponude izvan hrvatskih granica često olako privuku. Pritom ključnu ulogu imaju nevjerodostojne infromacije. Dekan je uvjeren da se takva slika može i mora mijenjati jer, kako on kaže, liječnika u Hrvatskoj nedostaje.

Foto: Hauska & Partner

Gosti su u nekoliko navrata isticali kako perspektiva za budućnost mladih liječnika u Hrvatskoj postoji, ali su istovremeno navodili konkretne probleme s kojima se zdravstveni sustav bori. Ostanak je, prema njima, jedini pravi odabir. Ono što oni svojim radom pokušavaju potaknuti jest rješavanje prepoznatih poteškoća i motiviranje mladih kolega za organizirano mijenjanje sustava. Razvijanje karijere izvan Hrvatske poželjno je samo ako ono nije trajno.

 Proces bi trebao biti da idete van, obogatite svoje znanje i vratite se. Vani ste ipak stranci. Nikada ne možete ostvariti u potpunosti svoju karijeru ondje.  rekao je prof. dr. sc. Marijan Klarica.

Dekan je zatim naglasio neizmjernu važnost pravih koraka na samom početku karijere. U prilog postojanju perspektive u domovini, dr. sc. Delfa Radić Krišto ukazala je na veliku potporu Europske unije kroz sufinanciranje troškova specijalizacije. Veronika Laušin, dr. med. pokušala je dokazati da mjere Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje doprinose boljem položaju mladog liječnika. Napori su izrealizirani kroz nekoliko konkretnih primjera koje je navela. Primjerice, osiguranjem sredstava za specijalizacije, posebno za primarnu zdravstvenu zaštitu i pripravničkim stažem učinili su veliki korak prema cilju kojem okupljeni na ovom stolu teže.

– Vi ste najvrjednije u svojoj generaciji što ima Hrvatska. Zaslužujute poštovanje i uvažavanje. Moramo se zajedno izboriti za prave vrijednosti – rad, znanje, odgovornost i poštenje. Vi vrijedite i nemojte dopustiti da vam netko uništi samopoštovanje, – riječi su kojima je zajedničku poruku sažeo predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Osjećaj besperspektivnosti ispostavlja se značajnim uzrokom odljeva iznimno kvalitetno obrazovanog kadra. Istraživanje provedeno na mladim liječnicima posebno je zabrinjavajuće – upozorio je mr. sc. Trpimir Goluža. Naime, dovelo je do uznemirujućih rezultata koji pokazuju da bi se čak 60 posto ispitane populacije bez premišljanja odvažilo na napuštanje države radi boljih inozemnih radnih uvjeta. O tome bi razmislilo njih 30 posto, a neznatnih 10 bi, bez obzira na situaciju, ostalo ovdje.

Treba li liječničku skupinu svrstati u onu od posebnog nacionalnog interesa, čemu teže gosti Dana liječničkih karijera, tema je o kojoj bi se dalo raspravljati. No, dileme nipošto ne bi smjelo biti kada govorimo o tome gdje pripadaju mladi hrvatski liječnici. Ishod je događaja postignut – skrenuta je pažnja na problem cjelokupnog hrvatskog društva i polako se pruža prilika njegovim adekvatnim rješenjima.

– Ovo je prilika da nas grije sunce ovog neba pod kojim smo se rodili, – rekao je prof. Veljko Đorđević, moderator rasprave.

Foto: Hauska & Partner
FOTO: HAUSKA & PARTNER