LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završetak studija

Vodič kroz papirologiju nakon obrane diplomskoga rada

Donosimo popis svih papira koje morate prikupiti i popis institucija kojima ih morate predati kako biste konačno završili studij i postali punopravni akademski građani.

Donosimo popis svih papira koje morate prikupiti i popis institucija kojima ih morate predati kako biste konačno završili studij i postali punopravni akademski građani.

Uspješno ste obranili diplomski rad i priveli kraju svoje studiranje. No, prije završetka studentskih dana, morate obaviti još gomilu administrativnih obaveza i probiti se kroz zastrašujuću papirologiju. Ne brinite, uskačemo vam u pomoć i donosimo popis svih papira koje morate prikupiti i popis institucija kojima ih morate predati kako biste konačno završili studij te se nakon napuštanja sigurnog okrilja fakulteta hrabro suočili s vanjskim svijetom.

Kada obranite diplomski rad, imat ćete još nekih obaveza na svojem odsjeku, odnosno katedri. Za početak pripremite nekoliko kopija rada jer ćete jednu svakako morati predati svojem mentoru, a moguće je da ćete trebati i dodatnu kopiju za tajništvo odsjeka. Ako se u fakultetskoj knjižnici čuvaju svi diplomski radovi, trebat će vam još jedan primjerak. Na katedri ćete dobiti i zapisnik o obrani rada koji morate predati u tajništvo. Prethodno se raspitajte u tajništvu o dodatnoj dokumentaciji koja vam je potrebna za završetak studija jer se ona razlikuje od fakulteta do fakulteta. Tako neki fakulteti imaju većinu dokumenata evidentiranu u sustavu, dok ćete na drugima još uvijek nositi papire od jedne sobe do druge.

Nakon obavljanja svih obaveza na odsjeku, provjerite na stranicama fakulteta popis potrebne dokumentacije koju trebate predati u studentsku službu kako biste dobili potvrdu o završetku studiranja i stečenom zvanju. Ako ste član studentske knjižnice, bit će vam potrebna i potvrda da ste vratili sve knjige. Kada konačno prikupite sve dokumente, vrijeme je da se posljednji put suočite s tetama u referadi. Imajte na umu da dokumente morate najčešće predati u roku od osam dana od obrane diplomskog rada i da ćete nakon predaje dokumenata, na potvrdu o završetku studija vjerojatno čekati tjedan dana, a možda i dulje.

Prijava za posao, FOTO: Flickr

Kada nakon tjedan dana pokupite potvrdu, slijedi odlazak na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Za prijavu na Zavod potrebna vam je potvrda o završetku studija, osobna iskaznica te podatak o OIB-u. Prijavljujete se prema prebivalištu, a ako se prijavljujete izvan mjesta prebivališta potrebna vam je i potvrda o boravištu. Kada se prijavite, dobit ćete savjetnika te ćete morati odraditi osobne konzultacije, a potom se javljati svojem savjetniku najmanje jednom mjesečno ili prema dogovoru. Na osobnim konzultacijama sastavit ćete plan traženja posla i popis radnih mjesta na koja ćete se prijavljivati. Naravno, to je u slučaju da nemate već unaprijed ugovoren posao, odnosno ako ste nezaposleni i namjeravate aktivno tražiti posao. Važno je napomenuti da prijava na Zavod nije obavezna te da za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje nije potrebno biti prijavljen u evidenciju nezaposlenih HZZ-a.

Potvrda o završetku studija i zdravstvena iskaznica potrebni su vam za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na koji se morate prijaviti u roku od 30 dana od završetka studija. Budući da više niste student, nemate pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Ako i dalje želite imati dopunsko, pripremite se na izdvajanje određenog mjesečnog iznosa iz vlastitog džepa.

Nakon završetka studija možete još tri mjeseca raditi preko Student servisa. Za ostvarivanje tog prava morate u Student servis donijeti potvrdu o završetku studija i člansku iskaznicu ili iksicu. Bez obzira što ste prijavljeni na HZZ, imate pravo tri mjeseca nakon obrane diplomskog raditi preko studentskih ugovora tako da, ako nemate posao, svakako to pravo iskoristite. Ako ste korisnici studentskih stipendija, studentskih kredita ili neke druge financijske pomoći, vjerojatno će institucije ili udruge koje su vam dodijelile pomoć također zahtijevati da im dostavite potvrdu o završetku studija te možda i prijepis ocjena ili dopunsku ispravu o studiranju. Stoga vam savjetujemo da provjerite što se traži u ugovoru koji ste s njima sklopili kako biste prilikom podizanja potvrde u studentskoj službi pribavili i druge potrebne isprave.

Kada predate sve papire, slijedi još samo čekanje na promociju na kojoj će vam se svečano dodijeliti diploma te ćete se službeno oprostiti sa studentskim životom i postati punopravni akademski građani.

FOTO: PIXABAY