LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Objavljen Prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava iz proračuna

Vlada planira uštedjeti na studentskom smještaju i prehrani, stipendijama doktoranada te održavanju visokoškolskih ustanova

U planu je umanjenje proračunskih sredstava namijenjenih visokoškolskom obrazovanju, sveučilištima i veleučilištima. Izdvajamo stavke iz Vladina Prijedloga odluke.

U planu je umanjenje proračunskih sredstava namijenjenih visokoškolskom obrazovanju, sveučilištima i veleučilištima. Izdvajamo stavke iz Vladina Prijedloga odluke.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 9. travnja donijela je Prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu. Riječ je o rezovima u ukupnom iznosu od 2,1 milijarde kuna unutar državnog proračuna, pri kojima će Ministarstvo znanosti i obrazovanja biti uskraćeno za 294,7 milijuna kuna.

U Prijedlogu odluke koji je potpisao predsjednik Vlade Andrej Plenković stoji kako će se planiranih 299 milijuna kuna za visoko obrazovanje umanjiti za 32 milijuna kuna. U nastavku smo izdvojili još neke važnije stavke proračuna koje se odnose na sustav visokoškolskog obrazovanja.

Za značajnih 27 milijuna kuna mogli bi se umanjiti proračuni studentskih centara, od čega je većina sredstava bila usmjerena na sufinanciranje smještaja i prehrane studenata.

Planiranih 5,16 milijardi kuna za financiranje svih sveučilišta i veleučilišta u zemlji moglo bi se umanjiti za 42 milijuna kuna, dok bi se za nešto više od 50% umanjilo 30 milijuna kuna planiranih za održavanje objekata visokoobrazovnih ustanova.

Financiranje stipendija i školarina za doktorski studij umanjit će se, donese li se odluka, za otprilike 55%. Od planiranih 5 milijuna, ostat će 2,2 milijuna.

Značajna su sredstva iz proračuna bila planirana za ulaganje u Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu Carnet, čak 253 milijuna. Predloženo je da se umanje za 5%.

Zanimljiva je i stavka proračuna pod nazivom Praćenje zapošljavanja diplomiranih studenata. Za nju je planirano 232 tisuće, a planira se srezati je za 65%.

Za 12% predlaže se umanjenje sredstava za sufinanciranje Erasmus plus programa.

Sredstva namijenjena organiziranju i održavanju znanstvenih skupova, umjesto planiranih 3,7 milijuna, vjerojatno će iznositi 1,9 milijuna kuna.  

Iz prijedloga se može zaključiti kako se ovogodišnja državna natjecanja u obrazovanju neće održati, budući da su ukinuta sva planirana novčana sredstva za njihovo provođenje.

U Prijedlogu odluke stoji kako će se sredstva prikupljena rezovima uložiti u provedbu mjera za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca koji su pogođeni posljedicama pandemije, ali i za očuvanje radnih mjesta pravnim osobama u sustavu sporta. Potpore će biti isplaćene i slobodnim umjetnicima, ugroženim gospodarstvenicima u sektorima turizma i poljoprivrede, a dio sredstava usmjerit će se na nabavku opreme za dijagnosticiranje nove bolesti COVID-19, nabavku zaštitne opreme i dezinfekciju. 

FOTO: WIKIPEDIA