LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Filipom Ptičekom i Nikolinom Relić

Više od pola mjesta na Job Fair Meetupu već rezervirano; organizatori otkrivaju što očekuje posjetitelje

Već je više od pola slobodnih mjesta rezervirano po čemu se vidi zainteresiranost studenata te ne sumnjamo da će se ubrzo popuniti i preostala mjesta.

Već je više od pola slobodnih mjesta rezervirano po čemu se vidi zainteresiranost studenata te ne sumnjamo da će se ubrzo popuniti i preostala mjesta.

Nakon otkazivanja ovogodišnjeg Job Faira zbog pandemije, organizatori su se odlučili za alternativniji pristup te osmislili nešto manji i intimniji događaj. Taj događaj nosi naziv Job Fair Meetup, a traje od 19. do 23. listopada. Razgovarali smo s njegovim organizatorima – Nikolinom Relić, savjetnicom u Centru karijera FER-a, i Filipom Ptičekom, bivšim tajnikom SSFER-a, te ih zamolili da nam kažu detalje, predstave sudionike i program, ali i da progovore o prijašnjim iskustvima studenata.

Nikolina nam je rekla kako je događaj osmišljen tako da svatko pronađe nešto za sebe i da zbog toga postoji mnoštvo različitih sadržaja poput talkova, radionica i panel-rasprava.

– Dani su podijeljeni prema industrijama iz kojih poduzeća dolaze. Od automobilske industrije, automatike i energetike, preko podatkovne znanosti, računalnog vida, mreža i mrežne sigurnosti, elektronike i ugradbenog inženjerstva, informacijske i komunikacijske tehnologije do razvoja web i mobilnih aplikacija. Na događaju očekujemo zanimljive rasprave predstavnika poduzeća, akademske zajednice i studenata na tematskim panel-raspravama, a vjerujemo kako ćemo se svi dobro zabaviti na Hot Talku na kojem ćemo ugostiti Luku Abrusa, suosnivača i partnera agencije FIVE, koji će uz odgovaranje na zanimljiva neformalna pitanja jesti ljute umake.

Ovogodišnji program osmišljen je na drukčiji način – inače je event trajao dva dana i brojao 110 poduzeća, a sada će trajati pet dana tijekom kojih će sudjelovati 40 poduzeća. Filip nam je predstavio program po danima.

– Prvi dan dolaze poduzeća iz automatike, radiokomunikacija, automobilske industrije i energetike. U utorak imamo poduzeća iz područja podatkovne znanosti i računalnog vida. Trećeg dana naglasak je na elektronici. Četvrti dan nam dolaze poduzeća iz informacijskih i komunikacijskih tehnologija, dok će se peti dan predstaviti poduzeća čiji je naglasak na razvoju web i mobilnih aplikacija. Radili smo na tome da budu zastupljena poduzeća za svaki smjer na FER-u čime smo postigli da svaki student FER-a može pronaći neku interesantnu temu za sebe, a i priliku.

Mnoga će poznata poduzeća sudjelovati, ali kao neke od najpoznatijih Filip je izdvojio Rimac Automobile, FIVE, Nanobit, Croatia Osiguranje, Infinum, Končar KET, Photomath i Gideon Brothers.

Program se sastoji od mnoštva radionica koji su odlična prilika da studenti usvoje specifične vještine za ovladavanje određenom tehnologijom te da direktno kroz interaktivan sadržaj stupe u kontakt s potencijalnim budućim poslodavcem. Nikolina naglašava kako studenti kroz njih mogu vidjeti kako se određena tehnologija koristi u praksi i kako to rade stručnjaci iz poduzeća koje im je zanimljivo.

– Ovaj i slični događaji, poput Job Faira i Career Speed Datinga, odlična su prilika za studente da stupe u direktan kontakt s poslodavcima. Svake godine imamo pozitivne povratne komentare studenata i poduzeća koji su uspjeli pronaći posao ili praksu ili nove kolege. Osim samog zapošljavanja, studentima su događaji koji su organizirani na njihovom fakultetu, odlična prilika da u dobro poznatom okruženju, možda i po prvi puta, stupe u kontakt s poduzećima koja ih zanimaju i to s više njih u jednom danu.

Zbog epidemiološke situacije uvedene su rezervacije za posjetitelje, no Filip tvrdi da je zainteresiranost i dalje velika.

– Već je više od pola slobodnih mjesta rezervirano po čemu se vidi zainteresiranost studenata te ne sumnjamo da će se ubrzo popuniti i preostala mjesta. Zato preporučam svim zainteresiranima da si rezerviraju mjesto čim prije.

Na kraju razgovora, organizatori pozivaju sve da se pridruže od 19. do 23. listopada na FER-u i u KSET-u ili online na YouTube kanalu ili Facebook stranici Job Faira.

– Iz raznovrsnog sadržaja, odaberite sadržaj za sebe, zabavite se, upoznajte poduzeća i otiđite doma s ponudom za posao ili praksu. Čak i ako ćete sudjelovati online, ostavite svoj životopis u bazi jer na taj način vas poslodavci mogu naknadno kontaktirati.

FOTO: PIXABAY