LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gradnja „Kuće kruha i duha“

Više od milijun eura donirano studentskom domu Dompes u Mostaru

Gradnja doma za studente slabijeg imovnog stanja Dompes napreduje po planu i očekuje se da će biti otvoren u rujnu tekuće godine. Objavljene su sve donacije, imena donatora i troškovi prilikom gradnje.

Gradnja doma za studente slabijeg imovnog stanja Dompes napreduje po planu i očekuje se da će biti otvoren u rujnu tekuće godine. Objavljene su sve donacije, imena donatora i troškovi prilikom gradnje.

Jednu kompletnu sobu u studentskom domu Dompes u Mostaru, vrijednu 10 tisuća eura, financira Grad Dubrovnik po kojem će se ta soba i zvati idućih 50 godina. Više od tri tisuće darovatelja uplatilo je iznos koji premašuje milijun eura, a potrebno je još oko 500 tisuća.  

Idejni začetnik i voditelj projekta gradnje studentskog doma u Mostaru prof. dr. sc. Iko Skoko zahvalio se građanima Dubrovnika porukom na Facebooku. Na Sveučilištu u Mostaru, prvenstveno na fakultetima kojih nema u Dubrovniku, studira više od sto studenata iz Dubrovačko-neretvanske županije pa će i njima dobro doći bogatija ponuda smještaja dostupna već za iduću akademsku godinu.

Gradnja doma, započeta u siječnju 2015. napreduje po planu, pa se očekuje da će biti otvoren 5. rujna 2017. Trenutno se radi na postavljanju krova, vanjske izolacije i otvora. Pučka kuhinja i centar za dijalog bit će važne sastavnice Dompesa, ali i društvenog života Mostara. Centar za dijalog zamišljen je kao mjesto rasprava, upoznavanja i prožimanja naroda, vjera, kultura, manjinskih skupina i različitosti uopće. Sve donacije, imena donatora i troškovi objavljuju se na poveznici pa darovatelji mogu pratiti što se zbiva s njihovim novcem.   

Franjevački samostan sv. Petra i Pavla iz Mostara pokrenuo je gradnju doma dobrovoljnim prilozima kako bi se omogućilo studiranje studentima slabijeg imovnog stanja. Dompes – Domus panis et spiritus, Kuća kruha i duha – imat će 64 sobe za ukupno 150 studenata, 8 učionica, višenamjensku dvoranu i pomoćne prostorije na oko pet tisuća metara četvornih na šest etaža od podruma, prizemlja i četiri kata do mansarde. Na svakom katu bit će po jedna soba prilagođena studentima s poteškoćama u kretanju.

FOTO: DOMPES