LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus i studiranje

Više od 400 sveučilišta zahtijeva cijepljenje; studenti počeli donositi lažne potvrde

Profesori s američkih sveučilišta zabrinuti su zbog informacija da studenti predaju lažne potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa kako bi mogli pohađati nastavu.

Profesori s američkih sveučilišta zabrinuti su zbog informacija da studenti predaju lažne potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa kako bi mogli pohađati nastavu.

Više od 400 sveučilišta diljem Sjedinjenih Američkih Država traži od studenata da se na kampuse vrate s potvrdama o cijepljenju kako se ne bi morali testirati svaki tjedan. Zbog toga je dio studenata nezadovoljan tom odlukom počeo donositi lažne potvrde, prenosi CNN.

Profesor Benjamin Meier s jednog američkog sveučilišta rekao je da su mu studenti otkrili da se lažne potvrde mogu vrlo lako nabaviti pa ga zabrinjava efikasnost odluke sveučilišta u tom slučaju. Glasnogovornik Sveučilišta Sjeverna Karolina u Chapel Hillu na kojemu radi spomenuti profesor kaže da nisu otkrili lažne potvrde, ali nije otkrio na koji to način proučavaju.

Problem je što kartice nisu trebale biti trajno rješenje, između ostalog i zato što ih je lako krivotvoriti. Tako je već odavno javna tajna da mnogi američki tinejdžeri i studenti kupuju lažne osobne iskaznice pa, kako govori profesor Meier, ne bi ni lažne potvrde o cijepljenju bile daleko od toga.

Neke studente očito ne plaši ni činjenica da se radi o kaznenom djelu zbog kojega bi mogli dobiti novčanu kaznu i do čak pet godina zatvora, a osim toga studenti u slučaju da daju lažnu potvrdu mogu odgovarati i matičnom sveučilištu. 

Studentima jedino moguće opravdanje za necijepljenje može biti eventualno to da se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih ili vjerskih razloga. Cijela ova situacija zabrinjava profesora Erica Feldmana sa Sveučilišta u Pennsylvaniji budući da je teško reći koliko je lažnih potvrda i da će biti teško iskorijeniti tu praksu.

Feldman također smatra da bi novi uvjeti koje su sveučilišta postavila o obaveznom cijepljenju mogla malo poboljšati statistiku objavljenu u Journal of Adolescent Health u srpnju prema kojoj se četvrtina mladih dobi od 18 do 25 godina i dalje ne želi cijepiti.
FOTO: UNSPLASH