LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uskršnji ručak

VIDEO: Na meniju u splitskoj menzi našle se kozice i tartufi, a u pregaču uskočio i ravnatelj SC-a

Ravnatelj splitskog SC-a s nizom je volontera na Uskrs uskočio u pregaču kako bi pripremio bogat ručak za 150 studenata, 20 djelatnika Zavoda za hitnu medicinu i 50 socijalno ugroženih osoba.

Ravnatelj splitskog SC-a s nizom je volontera na Uskrs uskočio u pregaču kako bi pripremio bogat ručak za 150 studenata, 20 djelatnika Zavoda za hitnu medicinu i 50 socijalno ugroženih osoba.

Određeni broj studenata Sveučilišta u Splitu, koji mahom dolazi iz udaljenih gradova ili pak iz inozemstva, zbog obustave javnog prijevoza i cjelokupne situacije s koronavirusom nije proveo Uskrs u krugu svoje obitelji. Iz tog je razloga Studentski centar Split odlučio da menza prvi put radi na najveći katolički blagdan, a pritom se za bogati blagdanski stol pobrinuo i ravnatelj Ivan Žižić, koji je kuhao s članovima sveučilišnog Studentskog zbora, Splitskog sveučilišnog sportskog saveza UnisportST te s igračima AFC-a Universitas.

– Djelatnici studentskog centra za Uskrs zaslužuju biti u svojoj obitelji, ali u isto vrijeme osjećam potrebu da se pomogne studentima u ovoj teškoj situaciji. Studentski centar kao sastavnica splitskog sveučilišta trudi se svim svojim aktivnostima unaprijediti studentski standard. Kakav bi to standard bio ako nismo sa studentima kad nas najviše trebaju? Svojim smještajnim kapacitetima i uslugama prehrane na raspolaganju smo svim studentima cijelu godinu, ali ovaj maleni broj studenata koji su ostali u karanteni u Splitu sada nas treba više nego ikad. Ovo je najmanje što možemo učiniti za njih. – istaknuo je ravnatelj Ivan Žižić.

Ravnatelj je, dakle, uskrsno jutro proveo s volonterima pripremajući namirnice za 150 porcija koje su se poslužile za ručak.

– Iako sam u slobodno vrijeme volim kuhati, izazov je kuhati za 150 ljudi, i to na Uskrs kad znam da me moja obitelj kod kuće nestrpljivo čeka za stolom. – dodao je.

Kao što je ravnatelj KBC-a Julije Meštrović sjeo u sanitetska kola kad je trebalo obaviti prijevoz pacijenta, tako je i ravnatelj SC-a uskočio u pregaču da pomogne svojim studentima. Naravno, uz pregače su svi volonteri imali i zaštitna odijela, maskice i rukavice.

 

Glavnu riječ u kuhinji imao je Toni Batinić – Korea, tajnik UnisportST-a i čuveni kuhar na svim važnijim događajima sportskog saveza. Naime, Korea i ravnatelj Žižić dogovorili su cijeli uskrsni meni koji je nikad bogatiji i koji se inače ne poslužuje u menzama. Valja napomenuti i da je ručak bio potpuno besplatan.

Ulogu pomoćnog kuhara preuzeo je Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, koji je inače iz Širokog Brijega. Pripomogli su im Ivan Tustonjić, igrač AFCU-a i magistar kineziologije, koji prvi put nije proveo Uskrs doma u Vinkovcima, zatim saborski zastupnik Ante Bačić te drugi studenti iz Zbora i Sveučilišnog sportskog saveza. Nakon raspodjele zaštitnih vizira za zdravstveno osoblje po Republici Hrvatskoj pridružio im se i zaposlenik Zdravstvenih studija  Sveučilišta u Splitu Mario Podrug, javnosti poznat kao član Savjeta za mlade bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

– Skuhali smo 15 kg junetine, 12 kg piletine i 4 kg kozica. Sve zajedno s umakom od tartufa bilo je 220 porcija. 150 porcija podijelili smo studentima, 20 porcija djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i 50 porcija socijalno ugroženim obiteljima u Splitu. – istaknuli su.

Zanimljivo je napomenuti da je piletinu i kozice u bijelom umaku koja je izazvala oduševljenje studenta pripremio upravo ravnatelj SC-a Ivan Žižić. Po njegovom receptu pripremljen je i pohani sladoled te bijeli umak s tartufima i parmezanom. Svoje kulinarske vještine pokazuje i na Instagram profilu pod nazivom ivanova_kuhinja, na kojem se mogu pronaći i recepti drugih jela koje priprema. Počeo ih je objavljivati za vrijeme korone kako bi svi koji ga prate mogli kuhati pod hashtagom #ostanidoma.

Volonteri su na koncu dodali:  

– Šteta što ovakvog menija nije bilo dok sam ja studirao. Treba slušati upute Stožera civilne zaštite i strpiti se dok se virus ne pobjedi. Barem mi sportaši znamo da se utakmica igra dok sudac ne svira kraj. Teška srca sam izbjegao to putovanje od 600 kilometara, ali uz ovakve kuhare Uskrs nije bio loš. Prvom prilikom idem u Vinkovce vidjeti svoje. – istaknuo je Ivan Tustonjić.

– Studenti su nas izabrali da im služimo i da se izborimo za što bolje uvjete studiranja. To smo služenje na Uskrs doslovno prenijeli u praksu. Uskrs će biti i dogodine i ima vremena da se družim s obitelji. Samo neka Bog da zdravlja i neka se ovo što prije završi. – zaključio je Mateo Marušić.

– Uskrs je blagdan nade, a mi se nadamo da će se stvari uskoro vratiti u normalu i da će splitski kampus opet prodisati punim plućima. – složili su se.

FOTO: SC SPLIT