LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Plan rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci

Veliki iskorak: na riječkom sveučilištu osnovano Vijeće za rodnu ravnopravnost

Senat je usvojio i preporuku o poboljšanju rodne ravnoteže pri imenovanjima te podržao uporabu rodno nediskriminirajućeg i uključivog jezika.

Senat je usvojio i preporuku o poboljšanju rodne ravnoteže pri imenovanjima te podržao uporabu rodno nediskriminirajućeg i uključivog jezika.

Na 57. sjednici Senata Sveučilišta osnovano je Vijeće za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Rijeci. Osnutak Vijeća dio je provedbe Plana rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci 2021 – 2025, a njegova je svrha institucijsko praćenje i doprinos rodnoj ravnopravnosti na Sveučilištu u Rijeci i široj zajednici.

Uz to, usvojena je i preporuka o poboljšanju rodne ravnoteže pri imenovanjima, čime će se prilikom sastavljanja upravljačkih tijela, projektnih timova, različitih povjerenstava i drugih radnih tijela raditi nastojati uspostaviti raznolikost ljudi i perspektiva, a time i talenata i vještina. 

Također, Sveučilište u Rijeci prikupljat će, evidentirati i obrađivati podatke o spolu kako bi na temelju njih mogli donositi zaključke koji će im pomoći da unaprijede rodnu ravnopravnost. 

Senat je podržao i uporabu rodno nediskriminirajućeg i uključivog jezika u svim pisanim dokumentima te pisanoj i usmenoj komunikaciji na Sveučilištu u Rijeci.

Članove Senata Sveučilišta u Rijeci čini 25 predstavnika, a od toga je 15 žena. Spomenimo samo da je na najvećem hrvatskom sveučilištu, Sveučilištu u Zagrebu, prema informacijama dostupnima na web-stranici Sveučilišta, među 70 članova Senata tek 17 žena. 

Hoće li druga sveučilišta u Hrvatskoj slijediti primjer riječkoga ostaje nam tek vidjeti, ali Sveučilište u Rijeci pokazuje da promjena doista dolazi s vrha. 
FOTO: UNSPLASH