LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike

Velika svečanost u Varaždinu: FOI proslavio 60. obljetnicu postojanja

Na svečanosti su dodijeljene brojne nagrade i priznanja, nastavnim i nenastavnim djelatnicima, studentima FOI-ja, partnerima i prijateljima fakulteta.

Na svečanosti su dodijeljene brojne nagrade i priznanja, nastavnim i nenastavnim djelatnicima, studentima FOI-ja, partnerima i prijateljima fakulteta.

U varaždinskom HNK-u jučer je održana svečanost povodom 60. godišnjice postojanja Fakulteta organizacije i informatike. Događaju su prisustvovali brojni studenti, nastavnici, djelatnici, gospodarstvenici te predstavnici brojnih partnerskih institucija.

Povodom Dana Fakulteta, FOI se na svojoj službenoj stranici prisjetio bogate povijesti.

Davne 1962. godine osnovana je Viša ekonomska škola u Varaždinu, koja je bila temelj za osnivanje današnjeg Fakulteta organizacije i informatike. Smješten u prelijepoj povijesnoj zgradi nekadašnjeg Isusovačkog kolegija iz 17. stoljeća u centru Varaždina, FOI je prve studente upisivao u I. semestar školske godine 1962/'63, i to one koji su željeli postati stručnjaci za samostalno organiziranje i vođenje složenijih ekonomskih poslova u privredi i javnoj upravi. Tipkajući na pisaćim mašinama, prvi nastavnici i studenti utrli su put današnjoj visokoobrazovnoj instituciji, obogaćenoj naprednim metodama izvođenja nastave na suvremenoj računalnoj opremi. Istu 1962. godinu, obilježavamo kao početak organiziranog obrazovanja studenata u ekonomiji, poslovanju i kasnije informatici na području Varaždina i šire regije, što predstavlja još veći značaj ako uzmemo u obzir da je informatika bila i u svijetu tek u svojim začecima – stoji na stranici Fakulteta.

Povodom velikog jubileja čestitku je uzvanicima uputila dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. U svom uvodnom izlaganju dekanica je istaknula brojna postignuća kojima se FOI danas može podičiti, prije svega kvalitetnim interdisciplinarnim i moderniziranim studijskim programima u informatici, ekonomiji i poslovanju, zatim stvaranjem izuzetno traženih i visokokvalificiranih kadrova kakvi su danas najtraženiji na tržištu rada, a što je rezultiralo i najvećom potražnjom mladih ljudi za upis FOI-jevih studija ove godine na ljetnom upisnom roku.

Rad ove visokoobrazovne institucije pohvalio je i aktualni rektor Sveučilišta u Zagrebu,  prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

FOI pokazuje značajne rezultate među fakultetima, promišljajući unaprijed svoj razvoj, stoga vjerujem da ćemo i na razini Sveučilišta uspjeti staviti njihovo prostorno proširenje, Sveučilišni kampus Varaždin, u strategiju našeg daljnjeg razvoja i razvoja naše sastavnice – istaknuo je rektor.

Kada je prije 60 godina osnovan FOI u Varaždinu, bio je to gotovo revolucionaran iskorak u tadašnjem vremenu, razvijajući nove, moderne i napredne tehnologije. FOI svojim primjerom nastavlja bogatu tradiciju našeg najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta – dodala je izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Na svečanosti su dodijeljene brojne nagrade i priznanja, nastavnim i nenastavnim djelatnicima, studentima FOI-ja, partnerima i prijateljima fakulteta. Nagradu za životno djelo dobio je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, a nagrađena je i nekolicina studenata koja je ostvarila najbolji prosjek ocjena te ona koja je ubilježila značajna stručna, znanstvena ili sportska dostignuća.

FOTO: UNSPLASH