LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
nezakonitost na fakultetu

Velika policijska akcija: uhićenja na Geodetskom fakultetu

Slučaj navodno obuhvaća tridesetak osoba, među kojima su se našla i ranije istraživana imena.

Slučaj navodno obuhvaća tridesetak osoba, među kojima su se našla i ranije istraživana imena.

Policija je po nalogu hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u srijedu 8. studenog 2023. ujutro uhitila više osoba zbog sumnje zlouporabe na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, otkriva Hina.

Prema neslužbenim informacijama slučaj obuhvaća tridesetak osoba, a europsko tužiteljstvo i policija još nisu komentirali slučaj.
 

Privedeni bivši dekan i profesor


Također neslužbeno, doznaje se da se među privedenim osobama spominju bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a ukupna šteta navodno se procjenjuje na otprilike dva milijuna eura.

Europsko tužiteljstvo istražuje nabavke u kojima se sumnja da su sredstva završila u rukama fakultetskih djelatnika, te također istražuje veliki broj krivotvorenih putnih naloga. Osim toga, istražuje se i kupnja kontroverzne jahte koja je financirana sredstvima iz EU, izvještava Jutarnji list.
 


Geodetski fakultet postao je predmet interesa europskog tužiteljstva već krajem lipnja 2023. godine. Tada su pokrenute „hitne dokazne radnje" zbog sumnje u subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti, a tadašnja istraga je također obuhvaćala Boška Pribičevića i Almina Đapu.
FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA