LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska razmjena u doba pandemije

Velik broj inozemnih Erasmus studenata ostao u Hrvatskoj; doznali smo kako ESN brine o njima

Razgovorom s osječkom i zagrebačkom sekcijom ESN-a donosimo informacije o studentima na mobilnosti koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Razgovorom s osječkom i zagrebačkom sekcijom ESN-a donosimo informacije o studentima na mobilnosti koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom pandemije koronavirusa.

Republika Hrvatska u posljednja dva tjedna provela je skup rigoroznih mjera protiv širenja COVID-19 virusa. Počelo je sa zatvaranjem svih obrazovnih ustanova u zemlji, a potom su provedene i stroge mjere koje građanima ograničavaju kretanje. Cjelokupna situacija djelovala je i na studente na razmjeni. Očekivano stjecanje novih poznanstava, druženje i upoznavanje hrvatske kulture zamijenila je samoizolacija i briga za bližnje od kojih su udaljeni tisućama kilometara. Sara Vrban iz ESN-a Zagreb upoznala nas je s problemima studenata na razmjeni koji su se u ovo vrijeme krize našli u Republici Hrvatskoj.
– Cijela je situacija utjecala na nas, kao i na većinu ljudi i organizacija. U komunikaciji smo sa studentima koji su došli na razmjenu u Zagreb, a uvijek smo otvoreni za pomoć i našim studentima koji su otišli na razmjenu. Zbog situacije oko virusa COVID-19 otkazana su sva događanja i većinom svi planovi za ovaj semestar. Kako se situacija razvijala, tako smo mi i djelovali. Uzevši u obzir upute Sveučilišta u Zagrebu i odgovornih institucija, odlučili smo otkazati planirana događanja baš zbog problematike okupljanja većeg broja ljudi. Posljednji smo događaj imali 12. ožujka.
Sara navodi kako cijela Erasmus studentska mreža djeluje u skladu s nacionalnim i internacionalnim propisima te mjerama poduzetim za sprečavanje širenja pandemije. ESN Zagreb komunicira sa svjetskim Erasmus sekcijama. Objavili su i anketu koju je pripremila internacionalna razina ESN-a, a kojom se želi ispitati utjecaj širenja virusa COVID-19 na studente koji su na razmjeni u Europi te utjecaj trenutne situacije na njih. Anketa je još uvijek otvorena te se potiču studenti koji su na razmjeni preko programa Erasmus+ da ju ispune. Na taj način želi dobiti informacije zahvaljujući kojima će se znati u kojim područjima djelovati da se studentima na razmjeni olakša trenutna situacija.

ESN Zagreb na Facebook profilu svakoga dana prevodi i objavljuje najvažnije vijesti i informacije o pandemiji te o ograničenjima koja su posljedica iste. Stvorili su event naziva IN THE LOOP with Croatian news summaries u kojem svi koji su stisnuli going odmah dobiju obavijesti o novim objavljenim informacijama: Sara navodi kako osim ovih kampanji u planu imaju i neka online događanja.
– Ključne informacije koje prenosimo su: važnost osobne higijene i dezinfekcije, odgovorno ponašanje u skladu sa #stayhome kampanjom, važnost provjerenih i točnih izvora informacija te vijesti o razvoju situacije u Hrvatskoj. Od početka stavljamo naglasak na to da nam sva komunikacija i prijenos informacija bude u tonu podrške, a ne panike.
Iz ESN-a Zagreb poručuju kako je svako sveučilište autonomno odlučilo kako se studenti na razmjeni trebaju ponašati u ovoj situaciji, pa tako i sveučilišta na području Republike Hrvatske. Neki su studenti već dobili e-mailove u kojima ih matično sveučilište poziva da se vrate u svoju zemlju, a neki imaju mogućnost izbora te njihov boravak ovisi o njihovoj vlastitoj odluci. Neki od studenata koji su bili u Zagrebu na razmjeni već se otišli, ali ih je velik broj i ostao – ESN Zagreb nije upoznat s točnim brojem studenata koji su ostali u Republici Hrvatskoj. S obzirom na zatvaranje granica upozoravaju da je mogućnost migracije sada minimalna ili potpuno onemogućena.

Kako bi studente na razmjeni donekle zabavili te kako bi im skrenuli misli s ove krizne situacije, ESN Zagreb provodi različite kampanje. Na Instagram profilu provode kampanju #esnmoviemonth tijekom koje svaki dan predlažu jedan film, a dan nakon provode kratak kviz o njemu. Sara navodi kako su u pripremi i dvije nove kampanje o kojima se detaljnije možete informirati na njihovim stranicama. 

Iz osječke ESN sekcije također potvrđuju iste informacije, a iz razgovora s potpredsjednicom ESN-a Osijek Mihaelom Kolić doznajemo sljedeće:
– Većina sveučilišta predložila je svojim studentima koji su na mobilnostima te razmišljaju o povratku u svoje države da se vrate što prije jer se ne zna kako će se odvijati promet i hoće li granice biti otvorene u narednih mjesec dana.
Međutim, prema saznanjima osječke sekcije, naglašavaju kako se tek mali broj studenata odlučio vratiti kući. Mihaela je tim povodom izjavila sljedeće:

– Većina Erasmus studenata ipak je odlučila ostati ovdje. Iako nemaju što raditi niti mogu igdje ići, većina ipak smatra da su ovdje sigurniji jer je veća šansa da će se zaraziti na putu nego ostavši ovdje. Također, umirujuća im je činjenica da u Osijeku nema jako puno zaraženih osoba, pa im je i zbog toga lakše ostati ovdje nego otići negdje gdje je situacija možda gora.

Volonteri i cijela sekcija nastoje prvenstveno informirati, a potom i potaknuti studente na razmjeni na odgovorno ponašanje. Tako na svojim stranicama redovito objavljuju sve bitne informacije na engleskom jeziku. Kako doznajemo, i osječka sekcija trenutno radi na kampanji koja će podržati studente da ostanu u svojim domovima te ih potaknuti na razne korisne aktivnosti.
– Naši članovi pravovremeno obavještavaju Erasmus studente o promjenama vezanim uz COVID-19 u Osijeku. Osim toga, u planu su i online kampanje za ubijanje vremena dok smo svi primorani biti kod kuće jer ipak nije sve tako sivo i postoje brojne stvari koje nikad nismo stigli, a željeli smo napraviti.
Iako nam izolacija na neodređeno vrijeme svima teško pada, studentima na razmjeni ona je zasigurno znatno teža jer su kilometrima daleko od svojih domova i obitelji. Međutim, uvjereni smo kako volonteri hrvatskih sekcija nastoje i u ovakvim trenucima pokazati gostoljubivost i razlog zbog kojeg vrijedi doći u Hrvatsku!
FOTO: FLICKR