LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru 

Veće plaće i ovlasti očekuju medicinske sestre i tehničare koji završe ovaj program

Novi program kojeg financira Europska unija započeo je ovog ljeta, a donosi važne pogodnosti onima koji ga polože.

Novi program kojeg financira Europska unija započeo je ovog ljeta, a donosi važne pogodnosti onima koji ga polože.

Novitet na zadarskom sveučilištu od ovog ljeta novi je program na Odjelu za sestrinstvo, koji financira Europska unija, a uključuje specijalizaciju prvostupnika sestrinstva, zaposlenih u zavodima za hitnu medicinu, piše Dalmatinski portal.

Polaznici će programa nakon godine teorijske i praktične nastave u bolnici steći veće kompetencije za pružanje prve pomoći i steći će veće plaće. Cilj ove specijalizacije je da prvostupnici sestrinstva u takozvanom timu dva, koji do sada nisu imali ovlasti dati određene lijekove, kao što je adrenalin, bez prisustnosti liječnika, steknu ovlasti za davanje tih lijekova nakon završetka programa. 

Prva grupa tog programa sastoji se od 14 medicinskih sestara i tehničara iz Zadra, Šibenika i Gospića. Za sada u Hrvatskoj ne postoji slična specijalizacija, ovo je prva takve vrste. Osim što je jedini takav program, njegov je cilj pružiti obrazovanje i posao mladima kako bi ih zadržali u sredinama iz kojih dolaze, objasnila je pročelnica zadarskog Odjela za sestrinstvo.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA