LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s predsjednikom Debatnog kluba EFZG

"Važno je sudjelovati na ovakvim edukacijama jer je sustav zastario i ne zadovoljava današnje potrebe tržišta"

U tijeku su prijave na novo izdanje Govorničke škole. Luka Buntić, predsjednik Debatnog kluba EFZG-a, otkriva zašto se riječki i zagrebački studenti trebaju prijaviti.

U tijeku su prijave na novo izdanje Govorničke škole. Luka Buntić, predsjednik Debatnog kluba EFZG-a, otkriva zašto se riječki i zagrebački studenti trebaju prijaviti.

U organizaciji Debatnog kluba Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatske udruge mladih (HUM) održat će se govornička škola u Crikvenici od 28. do 30. listopada. Tim povodom popričali smo s Lukom Buntićem, predsjednikom Debatnog kluba.

Koliko projekti poput Govorničke škole pomažu studentima u razvijanju komunikacijskih vještina?

Projekti poput Govorničke škole pomažu studentima u području govorništva, komunikacijskih vještina i javnog nastupa. U kratkom periodu dobivaju se znanja i vještine koji im pomažu tijekom akademskog obrazovanja pa tako i kasnije u profesionalnom životu nakon studija. Polaznici mogu samostalno i uvjerljivo prezentirati i javno nastupati te argumentirano izlagati svoje stavove.

Što trenutno najviše nedostaje formalnoj nastavi na fakultetima?

Studenti su sami prepoznali da im tijekom formalnog obrazovanja nedostaje praktični dio kako bi se u potpunosti pripremili za tržište rada. Smatram da je veliki problem formalnog obrazovanja taj što se nastava izvodi u velikim grupama te tako studenti nemaju priliku pokazati sve što znaju. Važno je sudjelovati na ovakvim dodatnim edukacijama i usavršavanjima jer je sustav zastario i ne zadovoljava današnje potrebe tržišta.

Jesu li studenti komunikologije jedini koje zanimaju ove radionice?

Studenti s najrazličitijih fakulteta pokazuju interes za sudjelovanjem. Dok neki smatraju da im je ovakva vrsta edukacije dodatak onome što uče na studiju, drugima je ovo prilika da nauče nešto što nimalo nije prisutno na njihovom fakultetu. 

Kakav je bio profil prošlogodišnjih sudionika Govorničke škole?

Prošle godine smo se trudili da odaberemo što raznovrsnije profile sudionika, a sve s ciljem kako bismo osigurali razmjenu različitih mišljenja i otvoreniji dijalog. Neki su studenti imali ponešto iskustva iz područja govorništva i komunikacije, dok ostali nisu, no svima je bilo zajedničko to što su pokazali volju i želju za sudjelovanjem.

Može li se prošlogodišnja Govornička škola ocijeniti uspješnom?

Smatram da je dovoljni pokazatelj uspješnosti prošlogodišnjeg projekta činjenica da organiziramo Govorničku školu i ove godine U anketama koje su sudionici ispunili nakon sudjelovanja zaključili smo da su predavanja i vježbe bili korisni, da su bili zadovoljni cjelokupnim iskustvom te da bi bilo dobro nastaviti ovaj projekt kako bi se ljudi imali priliku usavršiti u područjima koja su izuzetno korisna, a često zanemarena u formalnom obrazovanju. Također, projekt je dobio i Dekanovu nagradu što je veliko priznanje.

Tko nas od domaćih stručnjaka iz komunikologije očekuje na ovogodišnjim trodnevnim edukacijama?

Uz voditelja programa Govorničke škole Kristijana Sedaka, čekaju vas njegovi kolege novinari Marko Pavić i Ana Ramljak, doktorica znanosti iz područja sociologije Lucija Mihaljević, glumac Jakov Bilić i stručnjakinja za odnose s javnošću Ksenija Mezga.

Može li se osim radionica očekivati i dobra zabava u Crikvenici?

Naravno, to se uvijek može očekivati, jer uz red predavanja i prakse, navečer slijedi druženje, opuštanje i zabava. Uvijek držimo do one stare da nakon puno rada i učenja, valja dobro proslaviti i zabaviti se.

Kakav je plan projekta u idućim godinama?

S obzirom na to da smo prve godine Govorničku školu realizirali isključivo za Sveučilište u Zagrebu, a ove godine se pridružilo i Sveučilište u Rijeci, vjerujemo kako ćemo projekt proširiti na nacionalnu razinu te uključiti ostala sveučilišta u Hrvatskoj. Znamo da postoji interes za ovakvu vrstu edukacije i usavršavanja.

Kotizacija iznosi 500 kuna za zagrebačke i 400 kuna za riječke studente. Za sve one koji se još uvijek nisu prijavili, ostalo je još nešto vremena. Prijave su produžene do 19. listopada, a vrše se preko prijavnice za kandidate iz Zagreba, odnosno preko prijavnice za kandidate iz Rijeke, ovisno s kojeg ste Sveučilišta. Za više informacija posjetite službeni Facebook događaj.

FOTO: DEBATNI KLUB EFZG