LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi smještajni kapaciteti

Varaždinski studenti useljavaju u najmoderniji studentski dom u državi

Ovog su vikenda studentima predani ključevi soba studentskog doma u Varaždinu opremljenog prema najvišim standardima. Europski fondovi izgradnjom doma iskorišteni su na tehnološke inovacije i izrazitu energetsku učinkovitost, što ovaj dom čini najmodernijim u Hrvatskoj.

Ovog su vikenda studentima predani ključevi soba studentskog doma u Varaždinu opremljenog prema najvišim standardima. Europski fondovi izgradnjom doma iskorišteni su na tehnološke inovacije i izrazitu energetsku učinkovitost, što ovaj dom čini najmodernijim u Hrvatskoj.

Varaždinska regija već je dugo jedno od gospodarski najrazvijenijih područja Hrvatske. Treći grad prema BDP-u po glavi stanovnika ovog je vikenda dobio novi studentski dom izgrađen prema najvišim standardima. Varaždinska sveučilišna zajednica ovime postaje bogatija za pet katova objekta ispunjenog sa šest čajnih kuhinja, 12 učionica, 243 sobe i 600 kreveta. Pritom je na projekt potrošeno 127 milijuna kuna umjesto planiranih 140 milijuna kuna, što je ravnatelj Studentskog centra Nenad Milijaš ponosno istaknuo rekavši kako time ostaje novca za projekte u ostalim dijelovima Hrvatske. Spomenutih 140 milijuna kuna osigurano je većinskim dijelom iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, dok je ostatak prikupljen nacionalnom kontribucijom kroz javnu nabavu.

Svečanom su otvorenju, kako prenosi eVaraždin.hr, osim ravnatelja varaždinskog SC-a Nenada Miljaša, nazočile važne osobe visokoškolskog obrazovanja kao što su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras. Ključeve je studentici Lauri Barbir svečano predao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, istaknuvši kako ovaj projekt predstavlja značajan doprinos smještajnim kapacitetima studenata koji studiraju u Varaždinu te izrazivši nadu kako će u ovako kvalitetnim uvjetima kakav je ovaj dom naši mladi studenti dobiti motiva da uče, da se razvijaju i da budu konkurentni na tržištu rada i Hrvatske, Europe i svijeta.

Ministrica Divjak nada se da će tehnološke inovacije olakšati studentima e-učenje, što će ih učiniti kompetentnijima za tržište rada:

– Ne možemo računati na to da sve ono što studentu treba, čuje na predavanjima. Jednostavno toga više nema, a na koncu konca moramo razvijati i kompetencije za cjeloživotno obrazovanje. – istaknula je.

Osim već djelomično spomenutih tehnoloških inovacija, stanovnici doma mogu se pohvaliti i njegovom energetskom učinkovitošću. Naime, dom je opremljen solarnim panelima postavljenima na krovu zgrade i dizalicama topline koje će služiti za hlađenje i grijanje. Okoliš doma zalijevat će se prikupljenom kišnicom koja će se ujedno koristiti i kao sanitarna voda. Važna je napomena za studente obaveza sortiranja smeća u svrhu recikliranja. Iako svaka soba ima svoj mali balkon, rasipanje energije bit će spriječeno korištenjem senzora na prozorima. 

Dom je opremljen raznim sadržajima koji će uvelike poboljšati kvalitetu studentskog života. Primjerice, na raspolaganju su im dva lifta, garaža u podzemlju, ostava za bicikle pa čak i sprave za vježbanje na otvorenom pokraj košarkaškog igrališta. Pametne klupe i solarno drvo dočekivat će studente na samom ulazu u dom, dok se na finalnom uređenju okoliša još uvijek radi. 

Ne mogavši sakriti zadovoljstvo što je upravo varaždinski dom jedan od prvih energetski učinkovitih domova, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je kako je Varaždin sa 7 tisuća studenata daleko najstudentskiji grad u Hrvatskoj te je naglasio kako im je svima otvorenje novog studentskog doma vjetar u leđa kojim će ostvariti novi razvojni zamah.

Ravnatelj SC-a na koncu je čestitao studentima, pozvavši ih na suradnju kojom će i sami pridonijeti kvaliteti vlastitog smještaja:

– Vi ste prvi korisnici novog objekta i prvi ćete otkriti njegove nedostatke. Molim vas da ih prijavite na recepciji kako bi ih izvođači što prije mogli popraviti. –

FOTO: STUDENTSKI.HR / ANA ŠKRILJEVEČKI