LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
5 brucošica potvrdilo

Uz deficitarnost ovogodišnjim brucošima pri upisima na fakultete važna ljubav prema zanimanju, ali i inovativnost

Upisi novih generacija na ljetnom roku završili su, a još neka mjesta čekaju buduće studente na jesenskom roku. Porazgovarali smo s nekoliko novopečenih studentica i otkrili koje su smjerove upisale, kako su zadovoljne odabirom i zašto su odabrale određeni studij.

Upisi novih generacija na ljetnom roku završili su, a još neka mjesta čekaju buduće studente na jesenskom roku. Porazgovarali smo s nekoliko novopečenih studentica i otkrili koje su smjerove upisale, kako su zadovoljne odabirom i zašto su odabrale određeni studij.

Vrijeme upisa na fakultet jednako je lijepo kao i stresno. Ako do tad nisu, bivši učenici trebaju brzo odlučiti što će upisati, a to je vrlo odgovoran zadatak. Kod biranja uključuju različite kriterije koji su njima važni. Naše sugovornice sretne su jer su uspjele upisati ono što su planirale. Kad odabiru pravi studij za sebe, brucošima je na prvom mjestu vlastito zanimanje za predmet studija. Tako je i Maji samo ljubav prema odabranim predmetima bila dovoljna da upiše fakultet.

– Upisala sam Filozofski fakultet u Rijeci, smjer Povijest i Filozofija, zato što me to zanima. Nisam ni po kakvim kriterijima birala fakultet. – izjasnila se Maja.

Kriterij koji može sudjelovati u donošenju odluke jest i mjesto studiranja. Sveučilište u Zagrebu osvojilo je Leonino povjerenje, stoga je u odabiru pošla za onim što smatra najkvalitetnijim izvorom obrazovanja. 

– Upisala sam Pravni fakultet u Zagrebu. Odabrala sam to jer smatram da je u Zagrebu ipak najbolje obrazovanje koje možeš dobiti, barem za moj odabir. Jako sam zadovoljna i baš se veselim što uskoro počinje. Iako vjerojatno bude naporno, isplatit će se. – otkrila je Leona Glavak.

Noa je također upisala fakultet u Zagrebu, no u njezinu odabiru nije bilo presudno mjesto, već inovativnost studija. Željela je nešto novo i drugačije.

– Ja sam upisala Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, modul kontrolor leta. Upisala sam taj faks zato što me zanima sve vezano uz avione općenito i sviđa mi se što nije samo jedan čisti predmet, npr. fizika, kemija i slično, nego imaš mogućnosti naučiti nešto potpuno novo i drugačije. Zadovoljna sam upisom jer mi je to bio prvi izbor i upala sam na to kaj sam htjela. – izjasnila se Noa Sečan.

Buduće studentice razmišljale su o svojoj budućnosti nakon studiranja, stoga su odabrale fakultet koji će im pružiti zaposlenje. Uz to, odabir Dejane i Tihane slaže se i s njihovim osobnim interesima, zato su sigurne da su odabrale najbolje za sebe.

– Ja sam upisala Veleučilište u Slavonskom Brodu, smjer Menadžment. Upisala sam zato što sam malo istraživala taj fakultet i doima se jako zanimljiv i to je ujedno nešto čime bih se ja htjela baviti. Razmišljala sam, naravno, i o zaposlenosti. Čak sam u svojoj školi išla na jedno predavanje koje je bilo jako poučno jer sam saznala da u Hrvatskoj fali menadžera i poduzetnika. I to je bio još jedan dodatan plus za taj fakultet. Budući da ne planiram ići iz Hrvatske, to je odlično. Nikad nisam razmišljala o tome da napustim svoju domovinu. – kazala je Dejana.

I Tihana želi svoju karijeru nakon fakulteta razvijati u Hrvatskoj.

– Upisala sam Menadžment turizma i sporta u Čakovcu. To sam odabrala jer jako volim sport i voljela bih da moje zanimanje bude vezano uz njega. Mislim da će mi taj fakultet pružiti dobru mogućnost zaposlenja. – iznijela je Tihana.

Više je kriterija po kojima su brucoši odabrali fakultet za sebe. Prije svega vlastito zanimanje, a onda i posao nakon studija, grad studiranja i inovativnost faktori su koji su utjecali na odluku novopečenih studenata. 

FOTO: PIXABAY