LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

Uvjeti rada u studentskim restoranima: jesu li radnici preopterećeni?

Brojne primjedbe studenata na kvalitetu hrane povukle su pitanje uvjeta rada u studentskim restoranima. Upitali smo zagrebački SC kakvo je stanje u menzama.

Brojne primjedbe studenata na kvalitetu hrane povukle su pitanje uvjeta rada u studentskim restoranima. Upitali smo zagrebački SC kakvo je stanje u menzama.

Česte promjene radnog vremena, dugački redovi, pronalazak neželjenih dodataka u hrani i slično, potaknulo nas je da istražimo kakvi su uvjeti rada u studentskim restoranima.

Ranije su iz Studentskog centra u Zagrebu komentirali da je manjak radne snage prisutan kod struke u okruženju, a ne samo kod njih. Uz to se i dio radnika nalazi na bolovanju, što znači da sav posao pada na one radnike koji su ostali.
 


VEZANO: KUKAC U PIZZI: Nisu krive tete u menzi


 

Druga strana priče


Nedavno se i jedna od gospođa koja radi u menzi pred studentima požalila jer kakao kaže, tri tjedna nije imala odmora, nitko ih ne pita kako im je. No, iz zagrebačkog SC-a kažu da to nije baš tako.
 

„Prema kolektivnom Ugovoru SC-a Zagreb (KU) radnici koji odrade posao u odsutnosti kolegica/kolega koje su na bolovanju posebno se nagrađuju te im se plaćaju prekovremeni sati. Radnici se često dragovoljno prijavljuju za prekovremeni rad u izvanrednim okolnostima.“ – objasnili su.


Na pitanje o tome kakvi su uvjeti rada za radnike i što se radi da bi se privuklo još radnika, iz SC-a su imali nekoliko pozitivnih stvari za istaknuti, ali su i najavili unaprjeđenje.
 

„U posljednje dvije godine za djelatnike Studentskog centra u Zagrebu izdvajanja za materijalna prava povećana su za 40 posto, samo plaća je porasla za 16 posto. Radnici Studentskog centra u Zagrebu prema Kolektivnom ugovoru imaju redovite sistematske preglede, primjerene radne uniforme i zaštitna sredstva na radu. U 2024. godini nastavit će se trend poboljšanja materijalnih uvjeta za radnike SC-a Zagreb.“ – naveli su.

 

Studentski posao u menzi


Prije nekoliko tjedana objavljen je oglas za studentski posao u menzi, a iz SC-a kažu da su zadovoljni odazivom studenata, ali i da je satnica bila atraktivna – 6 eura po satu.

Naglasili su da su u kontinuiranoj komunikaciji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu, ali i drugim predstavnicima.
 

„Radno vrijeme restorana, a posebno onih koji se nalaze u studentskim domovima SC-a Zagreb dogovaramo i s predstavnicima Domskih odbora“, napomenuli su.

FOTO: STUDENTSKI.HR/ ANA KOLINGER