LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt STEP RI-ja

Uskoro prijave na COOPAThon 2021 – online natjecanje u stvaranju ideja za bolje društvo

– Neovisno o tome jeste li udruga, inicijativa, grupa poznanika, prijatelja ili suradnika, pojedinac ili mali poduzetnik, jeste li mlađi, stariji ili čak srednjoškolci s napunjenih 18 godina, možete se prijaviti na ovo natjecanje te uz malo sreće i puno truda možda osvojiti neko od prvih mjesta. – ističu iz STEP RI-ja.

– Neovisno o tome jeste li udruga, inicijativa, grupa poznanika, prijatelja ili suradnika, pojedinac ili mali poduzetnik, jeste li mlađi, stariji ili čak srednjoškolci s napunjenih 18 godina, možete se prijaviti na ovo natjecanje te uz malo sreće i puno truda možda osvojiti neko od prvih mjesta. – ističu iz STEP RI-ja.

STEP RI, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, od 29. do 31. siječnja organizira drugi virtualni COOPAthon. Riječ je o 48-satnom vikend natjecanju pokrenutom s ciljem razvoja društveno korisnih ideja.

– Zanimaju te teme vezane za društvene probleme? Imaš ideje za neka rješenja, ali ti uvijek nedostaje ono nešto da od ideje dođeš do projekt? O tome misliš solo ili s prijateljima? Ako si na sva pitanja odgovorio da, COOPAthon je pravo mjesto za tebe! – poručuju organizatori.

Valja istaknuti da svi natjecatelji imaju punu podršku – prate ih mentori koji će im prenijeti sve svoje znanje i iskustvo. Organizatori napominju i da sudjelovati mogu i osobe koje nisu iz Rijeke jer se cjelokupni događaj odvija u virtualnom okruženju.

– Dakle, ako vam se po glavi mota i vrti ideja koja na neki način doprinosi boljem društvu i zajednici, COOPAthon je događaj na koji se svakako trebate prijaviti! Neovisno o tome jeste li udruga, inicijativa, grupa poznanika, prijatelja ili suradnika, pojedinac ili mali poduzetnik, jeste li mlađi, stariji ili čak srednjoškolci s napunjenih 18 godina, možete se prijaviti na ovo natjecanje te uz malo sreće i puno truda možda osvojiti neko od prvih mjesta. – ističu.

Najbolji timovi osvajaju pravo ulaska u IN SITU @ STEP RI Playpark – šestomjesečni program savjetodavne podrške namijenjen pojedincima ili timovima s idejom za pokretanje društveno korisne profitne ili neprofitne priče (udruge ili poduzeća). K tome, očekuje ih sudjelovanje u državnom finalu, zakazanom za svibanj 2021, u kojem se natječu s pobjednicima prvog COOPAthona. Pobjednički tim finala pak odlazi na studijsko putovanje u Veliku Britaniju u srpnju 2021. te osvaja novčanu nagradu u iznosu od 7.500,00 kuna, dok je za drugoplasirani osiguran iznos od 5.000,00 kuna, a za treće mjesto od 3.500,00 kuna.

Za one koji nisu sigurni radi li se o natjecanju koje je baš za njih, u nastavku prenosimo iskustva Sandre Horvat i Alexa Katunara – drugoplasiranog tima s prvog COOPAthona

Otkrili su što je za njih COOPAthon i kako su se prepoznali u projektu:

Sandra: Već sama činjenica razvitka neke ideje koja bi mogla doprinijeti razvitku lokalne zajednice ili društva u cjelini bila mi je dovoljna da počnem razmišljati da se prijavim na COOPAthon.

Alex: COOPAthon je za mene prilika da pomognem razvijanju lokalne zajednice, ali i mogućnost da naučim nešto novo i poboljšam vlastite vještine.

Pojasnili su i što ih je motiviralo da se prijave:

Sandra: Motivirale su me moje prijateljice s kojima sam pričala o COOPAthonu, čak smo razmišljale prijaviti se kao tim, ali je to otpalo zbog njihovih poslovnih i obiteljskih obveza koje nisu mogle odgoditi taj vikend. Također, motivacija nam je bilo i to što smo žene u 40-im i 50-im godinama za koje današnje hrvatsko društvo smatra da možemo biti samo odgajateljice ili njegovateljice ukoliko izgubimo posao ili ukoliko ne živimo u nekom od velikih hrvatskih gradova.

Alex: Motiviralo me je to što bih imao priliku učiti od drugih ljudi, surađivati u timu, razvijati vlastite sposobnosti i otkrivati nove i zanimljive stvari.

Evo što kažu na pitanje što bi preporučili mladima koji imaju ideje, ali ne znaju kako ih izrealizirati:

Sandra: Da što više čitaju iskustva drugih ljudi i ne postavljaju si granice s negativnim pristupima, poput to se ne može, da je neko drugo vrijeme itd. – danas je internet nepresušno vrelo informacija – te da prate stranice Step Ri-ja, Zicera i sličnih.

Alex: Vjerujte u sebe i shvatite da je vaša ideja vrijedna ulaganja truda i rada. Nemojte se bojati riskirati, idite korak po korak; istražite mogućnosti u vašem gradu i državi, raspitajte se o udrugama i organizacijama koje bi vam pomogle pomoći u ostvarivanju vašeg cilja.

Prijave za sudjelovanje otvaraju se 11. siječnja na web-stranici STEP RI-ja. Već je sada ispunjavanjem obrasca na poveznici moguće iskazati svoj interes za sudjelovanjem te tako osigurati primanje pravovremene informacije o trenutku otvaranja prijava. 

FOTO: PIXABAY