LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KORUPCIJA NA SVEUČILIŠTU

USKOK POTVRDIO Bivša rektorica oštetila Sveučilište za gotovo 1,5 milijuna kuna, oglasio se i rektor Faričić

Potvrđena je sumnja na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti – dvoje okrivljenika čeka istražni zatvor.

Potvrđena je sumnja na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti – dvoje okrivljenika čeka istražni zatvor.

USKOK provodi istragu protiv bivše rektorice Sveučilišta u Zadru, bivše državne tajnice i prokurista zbog pogodovanja građevinskoj tvrtki. Sumnja se na počinjenje kaznenih djela – trgovanje utjecajem, davanje mita, zlouporaba položaja i vlasti, stoji u priopćenju USKOK-a.

Bivšu rektoricu Dijanu Vican sumnjiči se da je zadarsko Sveučilište oštetila za gotovo 1,5 milijuna kuna. Naime, Sveučilište u Zadru zatražilo je isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna, koju je trgovačko društvo, trebalo platiti za izvođenje radova na „izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru“. Prema navodima Jutarnjeg.hr, radi se o tvrtki Graditelj svratišta d.o.o.
 

Nije radila u korist Sveučilišta


Vican je na zahtjev drugih okrivljenika u slučaju odlučila protivno interesima Sveučilišta zatražiti da se opozove zahtjev za naplatu garancije, unatoč ispunjenja svih uvjeta za naplatu garancije. Time je oštetila Sveučilište za 1.450.000,00 kuna u korist trgovačkog društva koje je okrivljeno.

O cijelom slučaju oglasio se i sadašnji rektor Josip Faričić koji je za Jutarnji.hr komentirao koliko je situacija loša za Sveučilište.
 

„Ovo za Sveučilište nije dobro, no mi imamo oko 660 zaposlenih i otprilike 5000 studenata od kojih svi ulažu napore da bi postigli najbolje rezultate u znanosti i nastavi. Bilo kakva istraga koja uključuje potencijalnu inkriminaciju ikojeg člana akademske zajednice je neugodnost i to nije nešto dobro. Zasad ne raspolažem svim informacijama, no nadam se da će istraga rezultirati pozitivnim ishodom za profesoricu Vican i da samim time neće biti negativnih implikacija po Sveučilište.“ – poručio je Faričić za Jutarnji.hr.
 


Rektor je istaknuo i da tvrtka Graditelj svratišta d.o.o. nije izgradila niti jedan objekt na Sveučilištu, ali je rekao da su se prijavili u postupku javne nabave.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA