LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan otvorenih vrata

Upravni kompas: inovativni način izvođenja stučne prakse na Pravnom fakultetu

Upravni kompas je zamišljen kao način izvođenja stručne prakse za studente treće godine stručnog studija javne uprave na Studijskom centru za javnu upravu i javne financije, u sklopu koje studenti rade na stvarnim slučajevima.

Upravni kompas je zamišljen kao način izvođenja stručne prakse za studente treće godine stručnog studija javne uprave na Studijskom centru za javnu upravu i javne financije, u sklopu koje studenti rade na stvarnim slučajevima.

Prvi Dan otvorenih vrata Upravnog kompasa, inovativnog načina izvođenja stručne prakse u sklopu koje studenti imaju priliku raditi na stvarnim slučajevima i pružiti pomoć građanima iz područja javne uprave i javnih financija, održan je u srijedu, 15. svibnja 2024. godine, u prostorijama Upravnog kompasa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na adresi Petrinjska 73.

Okupljenim građanima, studentima i nastavnicima obratili su se dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić, predstojnik Studijskog centra za javnu upravu i javne financije prof. dr. sc. Frane Staničić, te inicijatorica i prva voditeljica Upravnog kompasa izv. prof. dr. sc. Mateja Held, pozvavši studente da se uključe u rad Upravnog kompasa.

Zagrebački Pravni fakultet uspješno upisao standard kvalifikacije za sveučilišnog magistra prava



Studentica administratorica Sanja Aralica predstavila je rad i potencijalnu važnost Upravnog kompasa za građane i pravne osobe, a svoj rad u Upravnom kompasu pokazali su i studenti, koji su otpočetka uključeni u osnivanje i rad Upravnog kompasa. Kroz prezentaciju najzanimljivijih praktičnih slučajeva s kojima su se do sada susreli, kao što su osnivanje obrta, preinake u stambenim zgradama te promjena i izdavanje osobnih dokumenata, pružili su jasan uvid u važnost Upravnog kompasa za studente stručnih studija na Pravnom fakultetu te njegovu ulogu u obrazovanju budućih državnih, lokalnih i javnih službenika. 

Pravni fakultet ugostio delegaciju sudaca iz Kine, naglasak na napredovanju mladih pravnika u Hrvatskoj


Istaknuta je i započeta suradnja s Udrugom gradova, pojedinim jedinicama lokalne samouprave te udrugama građana, a posebno je naglašena komplementarna svrha Upravnog kompasa – pružanje savjeta i izrada hodograma za građane i javnopravna tijela. Građani i javnopravna tijela pozvani su da se s povjerenjem obrate studentima Upravnog kompasa za pomoć u upravnim i financijskim problemima.

Podsjetimo, Upravni kompas je organizacijska jedinica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojoj ključnu ulogu imaju studenti, dok nastavnici služe kao mentori i osiguravaju stručni nadzor kvalitete rada. Zamišljen je kao način izvođenja stručne prakse za studente treće godine stručnog studija javne uprave na Studijskom centru za javnu upravu i javne financije, u sklopu koje studenti rade na stvarnim slučajevima, pomažu građanima kroz izradu hodograma za lakše snalaženje u problemima javne uprave i financija te pružaju smjernice pri kreiranju javnih politika i savjete o primjeni propisa.

IZVOR: PRAVNI FAKULTET U ZAGREBU, PRESS
FOTO: PRAVNI FAKULTET U ZAGREBU, UPRAVNI KOMPAS