LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRVI DAN FAKSA

Upisali ste fakultet, ali još se osjećate nesigurno oko odabira? Evo što napraviti

Upis na fakultet može izazvati nesigurnost, ali razgovor s trenutnim studentima, istraživanje fakultetskih resursa, postavljanje ciljeva i samoprocjena mogu vam pomoći da se pripremite i donesete informirane odluke dok čekate početak studija.

Upis na fakultet može izazvati nesigurnost, ali razgovor s trenutnim studentima, istraživanje fakultetskih resursa, postavljanje ciljeva i samoprocjena mogu vam pomoći da se pripremite i donesete informirane odluke dok čekate početak studija.

Upis na fakultet veliki je korak, ali osjećaj nesigurnosti prije nego što krenete na studij može biti potpuno normalan. Ako ste se već upisali, ali se još uvijek osjećate nesigurno u vezi s izborom studija, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se pripremili i donijeli informiranu odluku. Evo što možete raditi dok čekate prvi dan fakulteta.
 

Razgovarajte s trenutnim studentima


Jedan od najboljih načina da saznate više o svom budućem studiju je razgovarati s ljudima koji već studiraju taj program. Potražite studente starijih godina i pitajte ih o svojim iskustvima, izazovima i prednostima studija. Ta perspektiva može vam pomoći da steknete bolju sliku o tome što vas očekuje i može vam pomoći da odlučite hoće li vam taj studij zaista odgovarati. U današnje, digitalno vrijeme, to može biti vrlo lako, budući da imate niz grupa na društvenim mrežama preko kojih možete stupiti u kontakt sa studentima koji su prošli ono što vas tek čeka.

Ovaj zagrebački fakultet organizira tečaj za brucoše, trajat će nekoliko dana


 

Istražite fakultetske resurse i aktivnosti


Prije početka nastave, istražite sve resurse i aktivnosti koje vaš fakultet nudi. Pogledajte što se nudi u okviru studentskih organizacija, dodatnih kolegija ili radionica. Ponekad će vam sudjelovanje u aktivnostima izvan fakulteta pomoći da se bolje upoznate sa svojim interesima i možda pronađete novu strast koja će vam pomoći u donošenju odluke o studiju. Studentske udruge i projekti uvelike vam mogu pomoći da osjetite kako je to na studiju, a i da vam prošire vidike i interese.
 

Postavite sebi ciljeve i prioritete


Tečaj talijanskog jezika namijenjen brucošima, za početnike i one koji žele obnoviti znanje


Dok čekate početak nastave, provedite malo vremena razmišljajući o svojim dugoročnim ciljevima i prioritetima. Što vas motivira? Koje su vaše strasti? Pokušajte uskladiti te ciljeve s onim što vaš studij nudi. Ako osjetite da vaš trenutni izbor ne odgovara vašim ciljevima ili interesima, možda biste trebali razmisliti o alternativnim opcijama ili promjenama.
 

Obavite samoprocjenu i istraživanje


Pokušajte se samoprocijeniti kako biste bolje razumjeli svoje interese i vještine. Postoje različiti testovi interesa i karijere koji vam mogu pomoći da bolje shvatite što vas stvarno privlači. Ti testovi mogu vam dati uvide u različite karijere koje bi vam mogle odgovarati, a to može pomoći u vašem procesu odlučivanja.

Najpopularnija zagrebačka brucošijada dovodi preko 15 izvođača! Ove godine ima i jedna novost



U konačnici, ne brinite previše ako niste potpuno sigurni u svoj izbor odmah nakon upisa. Fakultetski život često dolazi s vremenom i iskustvom. Pokušajte se otvoreno pripremiti i istraživati svoje mogućnosti dok čekate prvi dan, i zapamtite da je normalno osjećati nesigurnost u ovoj fazi. Važno je biti strpljiv i dati sebi priliku da se prilagodite i pronađete svoj put.
FOTO: PEXELS