LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Uoči izbora za rektora okupljeni pred Rektoratom poručili – „Sveučilište mora bolje“

– Danas smo se okupili da pokažemo da sveučilišna autonomija ne znači zatvaranje vrata javnosti, profesorima, a pogotovo ne studentima. Mi smo Sveučilište i Sveučilište mora bolje. – poručili su organizatori.

– Danas smo se okupili da pokažemo da sveučilišna autonomija ne znači zatvaranje vrata javnosti, profesorima, a pogotovo ne studentima. Mi smo Sveučilište i Sveučilište mora bolje. – poručili su organizatori.

Unatoč cjelodnevnom padanju snijega i temperaturama koje se kreću oko nule, građani su se danas, ispunivši Trg Republike Hrvatske, okupili pred Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu kako bi podsjetili na zbivanja na Sveučilištu u Zagrebu tijekom protekle četiri godine i poručili – Sveučilište mora bolje.

Ponukani izborima za rektora Sveučilišta u Zagrebu i činjenicom da u njima pravo glasa imaju jedino senatori, Sveučilišna platforma pod parolom Sveučilište mora bolje okupila je sve građane koji smatraju da Sveučilište u Zagrebu treba krenuti u smjeru suprotnom od trenutnoga. Mnogi smatraju kako je Sveučilištu u Zagrebu u posljednje četiri godine, odnosno tijekom mandata rektora Borasa, ugled srozan, što je rezultat, kako navode prosvjednici, opresije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe, dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima, ucjenjivanja radnim mjestima i brojnih drugih postupaka trenutnoga rektora.

– Premda je Sveučilište u Zagrebu javno financirano, pravo glasa ima tek šačica senatora. Danas smo se okupili da pokažemo da sveučilišna autonomija ne znači zatvaranje vrata javnosti, profesorima, a pogotovo ne studentima. Mi smo Sveučilište i Sveučilište mora bolje. – poručili su organizatori.

Onima koji su danas izašli pred Rektorat najviše smetaju korupcija i klijentelizam, što je potvrdila i jedna od sudionica prosvjeda, studentica filozofije na Filozofskom fakultetu, koja, kao i ostali, poziva senatore da ne guraju glavu u pijesak:

– Protiv sam klijentelizma i nepotizma. Rektor i sveučilište trebali bi biti za studente, a ne protiv njih. Situacija na Sveučilištu trebala bi se promijeniti, a to se neće dogoditi dok je Boras na čelu. Na senatore apeliram da glasuju po savjesti. –

Podršku prosvjedu u danima koji su mu prethodili iskazali su brojni uglednici, sudionici javnog, akademskog i kulturnog života, a među njima posebno se istaknuo bivši rektor Aleksa Bjeliš emotivnom porukom studentima:

– Sve to što protječe pred našim očima ne treba nas ljutiti, već nas treba dovesti do motivacijskih pitanja. Doista, kako smo došli do stanja u kojem nekadašnji rektor pozdravlja vaš poziv?

Moja je podrška samo odraz godina koje smo zajedno iskusili; godine bojazni i strepnje, godine nevjerice i zabrinutosti, godine koja je donijela tugu i osjećaj bespomoćnosti. Konačno, došla je 2017. u kojoj nas je jedna mlada kolegica s pravom podsjetila kako prolazimo kroz stanje srama, da bismo zatim ubrzano stigli do mučnine zbog nestvarnog i iracionalnog postignuća kojim se na sudišta počelo slati najmlađe među nama zbog riječi koje su izgovorili ili napisali. Mučnina zbog onih koji šute i prijavljuju, i još više zbog onih koji ne prijavljuju, ali šute. –

Podsjetimo, izbori za rektora održat će se sutra u podne, a kandidati su sadašnji rektor prof. dr. sc. Damir Boras te prof. dr. sc. Damir Bakić.