LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zatvaranje perspektivnih studija

Ukidaju se diplomski smjerovi Informatike i Informatologije na FFZG-u

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studenti preddiplomskog studija Informacijskih znanosti neugodno su se iznenadili kada su zbog odlaska jednog profesora ostali bez čak dva diplomska smjera.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studenti preddiplomskog studija Informacijskih znanosti neugodno su se iznenadili kada su zbog odlaska jednog profesora ostali bez čak dva diplomska smjera.

Na sjednici odsjeka prije tri tjedna, bez ikakvog prethodnog upozorenja studentima, izglasana je kvota od 0 za istraživački smjer Informatike i smjer Informatologije na diplomskom studiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Počevši od ove godine, ti se smjerovi praktički ukidaju zbog odlaska profesora Mateljana čije predmete nitko neće preuzeti. To je studente dovelo u veoma neugodnu situaciju jer su neki koji su trenutno na preddiplomskom studiju Informacijskih znanosti birali izborne predmete baš kako bi upisali ova dva smjera.
– Čak i da želimo izabrati neki drugi diplomski smjer, trebali bismo položiti listu drugih izbornih predmeta, što je naravno nemoguće u 6. semestru – komentirala je za Studentski.hr jedna studentica.
 
Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu izjavio je kako na fakultetima postoje dvije razine (preddiplomski i diplomski) koje nisu međusobno povezane tako da studenti mogu nakon preddiplomskog odlučiti upisati nešto drugo kao što je smjer Informatika (nastavnički) ili upisati diplomski na drugoj sastavnici Sveučilišta. No to i nije tako lako jer nisu izglasane veće kvote za ostale studije.
 
– Izglasavanje kvota je pod nadležnosti odsjeka. Ako odsjek smatra da nije u mogućnosti osigurati kvalitetno izvođenje nastave, onda se predlaže kvota 0. Ista situacija kao i s Judaistikom – objašnjava Zbor.
Studenti Informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu zasad su stoga u nezahvalnoj situaciji u koju ih je dovela komplicirana birokracija, a mnogi od njih ni sami ne znaju koje smjerove sada upisati. Razvoj situacije Studentski.hr pratit će i dalje. 
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR