LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DRŽAVNA MATURA

Učenici se žalili na nejasna pitanja na maturi iz matematike, NCVVO im odgovorio!

Ispiti državne mature završili su, a učenici s nestrpljenjem čekaju rezultate mature, pogotovo s obzirom na to jer ne znaju hoće li im neki odgovori biti priznati ili ne.

Ispiti državne mature završili su, a učenici s nestrpljenjem čekaju rezultate mature, pogotovo s obzirom na to jer ne znaju hoće li im neki odgovori biti priznati ili ne.

Nakon što su učenici prijavili nejasnoće i moguće nepravilnosti na državnoj maturi u zadacima iz matematike na višoj razini za školsku godinu 2023./2024., Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odgovorio je na njihove pritužbe.
 

Nije potrebno zaokruživati brojeve, a ipak su se zaokružili?


Jedan učenik je poslao pismo u kojem je ukazao na dva problematična zadatka. Prvi problem odnosio se na zadatak 32.1., gdje je, prema preporukama NCVVO-a, navedeno da tijekom računanja podatke zadane u zadatku ne treba zaokruživati. Međutim, u rješenju tog zadatka broj je zaokružen na 59, iako to nije bilo jasno navedeno. Neki učenici su upisali rezultat 58,99980744, slijedeći upute da ne zaokružuju.

NCVVO je odgovorio da broj 59 nije dobiven zaokruživanjem, već da bi odgovor bio smislen, jer nema logike koristiti decimalne brojeve u kontekstu broja upita.

Ljetni rok mature završava kaznama za barem 10 učenika zbog korištenja mobitela


 

„Nakon 58 upita, cijena zrakoplovne karte neće biti 502 €, a tek nakon 59 upita cijena će biti 502 €. Zadatak je matematički i lektorski ispravan.” – pojasnili su iz NCVVO-a.

 

Učenik tvrdio da nije specificirano traži li se cijena za jedan ili više paketa sličica


Drugi problem odnosi se na zadatak 30.1., za koji je učenik tvrdio da nije jasno specificirano traži li se cijena jednog ili više paketa sličica. NCVVO je pojasnio da je zadatak u skladu s pravopisom i standardnim hrvatskim jezikom. Nije bilo potrebe posebno napominjati da je riječ o jednom paketu, jer bi se inače specificirao broj paketa sličica. Prema njima, pitanje je bilo jasno formulirano i zadatak je korektno napisan.

Istanbul glavni grad Turske? Nećete povjerovati u ove gafove s prošlogodišnje državne mature


Na pitanje koje mjere će poduzeti kako bi se osiguralo da se slične situacije ne ponavljaju, NCVVO je naglasio da svake godine rade na poboljšanju kvalitete ispita.
 

„Želimo reći da svake godine činimo sve kako bi ispiti bili što kvalitetniji, jer ih rade članovi stručne radne skupne koji su nastavnici praktičari iz srednjih škola s velikim iskustvom.” – ističu iz NCVVO-a.


Državna matura je ključni trenutak u obrazovanju svakog učenika, stoga je važno osigurati da ispiti budu jasni i pravedni. NCVVO je odgovorio na pritužbe i pojasnio svoje stavove, no ostaje pitanje hoće li učenici čiji su odgovori točni u decimalno mjesto, dobiti priznate bodove.

Otvoreno je javno savjetovanje za pripremu i obradu podataka za nacionalne ispite


Studentski.hr će nastaviti pratiti situaciju i obavještavati vas o svim novostima.
FOTO: CANVA PRO/GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA