LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademska mobilnost

U Zagreb stiglo 360 Erasmusovaca, uskoro Tjedan dobrodošlice

Tjednu dobrodošlice predviđene su razne aktivnosti: stručno vodstvo po kulturno-povijesnom središtu grada Zagreba, akademska predavanja na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskome obrazovnome sustavu, zatim o religijskoj baštini Hrvatske te o kulturološkom šoku i akulturaciji.

Tjednu dobrodošlice predviđene su razne aktivnosti: stručno vodstvo po kulturno-povijesnom središtu grada Zagreba, akademska predavanja na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskome obrazovnome sustavu, zatim o religijskoj baštini Hrvatske te o kulturološkom šoku i akulturaciji.

Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizira Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane dolazne studente u ljetnom semestru akademske godine 2021/2022. koji na Sveučilište u Zagrebu dolaze na studentsku razmjenu.

Većina studenata, njih oko 360, na studijski boravak u Zagreb dolazi u sklopu EU programa Erasmus+ mobilnosti za zemlje Europske unije, a koji podrazumijeva reciprocitet broja dolaznih stranih i odlaznih matičnih studenata na studijski boravak u te iste zemlje. Vrijednost projekta i na natječaju dobivenih nepovratnih sredstava za akademsku godinu 2021/22. iznosi približno 3,35 milijuna eura za programske države Europske unije (projekt KA131). Najveća svota, oko 2,05 milijuna eura, namijenjena je za stipendije matičnim studentima koji odlaze na studijski boravak u države Europske unije.

Tjedan dobrodošlice planira se od 21. veljače do 4. ožujka 2022, a prilagođen je epidemiološkoj situaciji uslijed pandemije koronavirusa i mjerama koje je izdao Nacionalni stožer. Umjesto Dana dobrodošlice, kojeg je Ured do sada organizirao u fizičkoj prisutnosti, većina aktivnosti planira se odraditi virtualno ili u manjim skupinama.

Djelatnici Središnjeg ureda za međunarodnu suradnju predstavit će Sveučilište u Zagrebu, mogućnosti studiranja na engleskome jeziku na Sveučilištu, kao i učenja hrvatskoga jezika za strance. Hrvatski studenti iz Erasmus Student Networka Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju, održat će prezentaciju za strane studente o studiranju i životu u Zagrebu te će upoznati studente s aktivnostima koje će za njih organizirati tijekom semestra.

Studentima će biti podijeljeni darovi dobrodošlice, uključujući i tiskane materijale o Sveučilištu u Zagrebu i EU programu Erasmus+ mobilnost. U Tjednu dobrodošlice predviđene su razne aktivnosti: stručno vodstvo po kulturno-povijesnom središtu grada Zagreba, akademska predavanja na Sveučilištu o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskome obrazovnome sustavu, zatim o religijskoj baštini Hrvatske te o kulturološkom šoku i akulturaciji. U programu je i orguljaški koncert u crkvi Sv. Blaža. Program Tjedna dobrodošlice i Dana dobrodošlice u potpunosti je financiran iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.
FOTO: UNSPLASH