LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PODNESENA PRIJAVA

U udžbeniku za 6. razred osnovne škole pronađene mizoginija i diskriminacija!

Profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zlata Đurđević prijavila je udžbenik za 6. razred osnovne škole (Priroda 6) zbog mizogonije i diskriminacije.

Profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zlata Đurđević prijavila je udžbenik za 6. razred osnovne škole (Priroda 6) zbog mizogonije i diskriminacije.

Još jedan slučaj mizoginije i diskriminacije u hrvatskom školstvu pronađen je u udžbeniku za 6. razred osnovne škole (Priroda 6). Za to otkriće zaslužna je profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zlata Đurđević koja je prijavu podnijela na adrese triju pravobraniteljica: pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević te pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, stoji u objavi Grofa Drakule – poznate aktivističke platforme.
 

VEZANO: Policija upozorava na računalne prevare: žrtva je ostala bez 7 000 eura!



Naime, problematična je lekcija vezana uz ženske spolne organe – u potpunosti je izostavljena vulva sa svim svojim dijelovima. Grof Drakula upozorava da se time o ženskoj seksualnost uči, ali i govori kroz prizmu srama. U njihovoj objavi stoji i dio izjave koji je profesorica Đurđević navela u prijavi.
 

„Razlog je jasan. Ženski spolni organ je sramota, ne treba ga spominjati ni crtati. Djevojčice moramo naučiti da se stide svoje vulve, da su podčinjene i podređene, naučiti ih nesigurnosti i neslobodi, a dječake da su slobodni, dominantni te spolno, a onda i ljudski superiorni te da ‘žene imaju samo unutarnje spolne organe‘, kako je odgovorio moj sin.“ 

 

Ozbiljna opasnost


Aktivistička platforma upozorava na opasnosti koje dolaze s nepotpunim učenjem o pravim nazivima spolnih organa, potkrjepljujući to istraživanjem.
 

„Istraživanja su pokazala da djeca koja znaju koristiti pravilne nazive za spolne organe imaju manje šanse biti žrtve seksualnog nasilja. Predatori i pedofili za imenovanje spolnih organa najčešće se koriste eufemizmima i raznim zamjenskim riječima. Kada dijete zna imenovati svoje spolne organe, lakše prepoznaje problemi dijeli to s roditeljima i drugim odraslim osobama te se tako zlostavljanje može prepoznati i zaustaviti na samim početcima.“ – stoji u objavi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grof Darkula (@grofdarkula)

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA