LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

U tijeku natječaj za upis na diplomski studij u Zagrebu – 163 mjesta manje nego lani

Do 22. rujna otvorene su prijave za upis na diplomski studij na nekoj od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Do 22. rujna otvorene su prijave za upis na diplomski studij na nekoj od sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je sredinom srpnja natječaj za upis u 1. godinu diplomskog studija u akademskoj godini 2020/2021, a prijave se zaprimaju do 22. rujna 2020. godine.

Prava i uvjete upisa na diplomski studij definira svaka sastavnica zasebno, a uvjete svake od njih možete pronaći u Tekstu natječaja. Međutim, pravo upisa izvan upisne kvote na temelju Sporazuma o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja iz 2007. godine imaju sljedeće osobe:
  • hrvatski branitelji iz Domovinskog rata
  • hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) iz Domovinskog rata
  • djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja iz Domovinskog rata
  • djeca stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) iz Domovinskog rata I. skupine.
Osim njih, na temelju Preporuke Rektorskoga zbora od 6. svibnja prošle godine pravo upisa izvan kvote imaju i:
  • djeca osoba poginulih, umrlih ili nestalih pod okolnostima iz čl. 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (NN 33/92, 77/92, 58/93, 2/94, 76/94, 82/01,103/03, 148/13)
  • djeca civilnih invalida rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz čl. 8. Zakona
  • djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata I. skupine sa stopostotnim oštećenjem organizma nastalim pod okolnostima iz čl. 6.,7. i 8. Zakona.
Pravo takvoga upisa imaju i studenti sa 60% i više tjelesnog oštećenja, ali oni, baš kao i svi ranije spomenuti, moraju ispuniti ostale uvjete za upis, odnosno moraju prijeći razredbeni prag i zadovoljiti na provjeri posebnih sposobnosti.

Izmjene u upisnim kvotama

Sveučilište u Zagrebu ove će akademske godine moći upisati ukupno 7788 studenata, u što ulaze redovni, izvanredni i strani studenti. U tu kvotu ubraja se 6698 redovnih studenata, 769 izvanrednih i 321 strani student. Za razliku od sljedeće godine, u godini koja još uvijek traje mogao se upisati ukupno 7951 student, i to 6740 redovnih, 900 izvanrednih i 311 stranih studenata. Najveći pad upisnih mjesta odnosi se na izvanredne studente – 131 mjesto manje, zatim imamo 42 manje mjesta za redovne studente, dok je veći broj stranih studenata koji se mogu upisati na fakultet u Hrvatskoj – 10 više.

Razlog razlike broja upisnih mjesta uglavnom je taj što se ne izvode svi studiji svake godine, pa tako izvanredni specijalistički diplomski stručni studij Izobrazba trenera, smjerovi: Kondicijska priprema sportaša, Fitnes, Sportska rekreacija i Razni sportovi ove godine neće moći upisati nijedan student, dok je prošle godine te smjerove upisalo 150 izvanrednih studenata.

Detaljne izmjene u kvotama sastavnice koja vas zanima možete vidjeti usporedite li ovogodišnje upisne kvote s onima iz prošlogodišnje tablice.
FOTO: PIXABAY