LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VJEČNI STUDENTI

U Splitu preko 300 studenata starijih od 40 godina. Nekoliko ih studira već 17 godina!

Iako se neki osjećaju djelomično diskriminirani zbog godina, uglavnom su zadovoljni sa studentskim životom.

Iako se neki osjećaju djelomično diskriminirani zbog godina, uglavnom su zadovoljni sa studentskim životom.

Da su godine samo broj pokazuje Sveučilište u Splitu, gdje trenutno studira preko 300 osoba starijih od 40 godina. Studenti su to iz različitih dijelova Hrvatske poput Vukovara, Zagreba, Samobora, Slatine, Rijeke, ali i pet stranih državljana iz Podgorice, Mostara, Jajca, Skopja i Kopera, prenosi Hina.
 

Najstariji među njima su 73-godišnjakinja koja pohađa Katoličko-bogoslovni fakultet i 66-godišnjak koji pohađa studij Mediteranske poljoprivrede. Općenito, izvanredni studenti najviše studiraju na Pravnom fakultetu, gdje je četvero ljudi već 17 godina, a slijedi ih sedmero sa 16 godina, te desetorica s 15 godina. Među najboljim studentima su oni sa Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, gdje četvero ima savršen prosjek ocjena od 5,0, dok ostali ne padaju ispod 4,1.
 

Prorektor za studente, nastavu i poslovanje Sveučilišta u Splitu Nikola Koceić Bilan za Hinu je ispričao da za tu kategoriju studenata ne vode posebnu evidenciju već ih zasebno tretiraju, s obzirom na to da su završili srednju školu prije 2010. godine, odnosno prije uvođenja državne mature.
 

Niz je razloga zašto se stariji studenti odluče na upisivanje studija, neki to rade zbog napredovanja u karijeri dok se drugi odluče na proces cjeloživotnog obrazovanja.
 

„To je ono što se prije nazivalo - tečaj koji se upisivao u radnu knjižicu, a sada je to sustav cjeloživotnog obrazovanja, gdje se stječu kompetencije potrebne za posao i dobiva odgovarajuća diploma“, objasnio je Koceić Bilan.


Stariji studenti koji su razgovarali s novinarima Hine ističu da su fakultete upisali uglavnom radi napredovanja u svojim karijerama te da su zadovoljni uvjetima studiranja i pokušavaju uskladiti svoje radne i studentske obveze. Također, dio starijih studenata već ima diplome srodnih ili drugih fakulteta, no ipak se dio njih žali da su djelomično diskriminirani zbog svojih godina.

FOTO: HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=VWZCPLBSFJK