LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SMART CITY CHALLENGE

U Splitu održan hackathon na kojem se mladi predstavili svoje ideje za bolji Split, a evo koje su najbolje

Smart City Challenge hackathon predstavlja mjesto gdje se studenti, programeri, poduzetnici i dizajneri zainteresirani za stvaranje svog grada boljim mjestom, mogu okupiti u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna pametna rješenja.

Smart City Challenge hackathon predstavlja mjesto gdje se studenti, programeri, poduzetnici i dizajneri zainteresirani za stvaranje svog grada boljim mjestom, mogu okupiti u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna pametna rješenja.

Šesto izdanje Smart City Challenge hackathona održalo se u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca u SPINIT inkubatoru. Kao što i samo ime kaže, riječ je o hackathonu u čijem je fokusu razvoj tehnoloških rješenja temeljenih na IoT i pametnim tehnologijama koja imaju primjenu u lokalnoj zajednici.

Organizirali su ga Poduzetnički centar Split i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta u Splitu uz partnerstvo s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje kroz projekte koje financira Hrvatska zaklada za znanost, a u sklopu hackathona proglašena su i tri najbolja projekta.

Prva tri mjesta zauzeli su timovi SmartNest, Green Tim 2 i FlexGRID. Najbolji timovi raspodijelili su nagradni fond osiguran od strane Grada Splita. Prvi tim SmartNest je osvojio 12.000,00 kn, drugi Green Tim 2 je osvojio 7.000,00 kn, a treći tim FlexGRID 3.000,00 kn za daljnji razvoj svojih rješenja.

SmartNest je IoT sustav za optimizaciju uzgoja peradi, proizvodnje jaja i smanjenja troškova rada proizvođača, Green Tim 2 projekt za rješavanje komunalnih problema u okolišu unutar urbanih sredina primjenom metoda dubokog učenja, a FlexGRID sustav za decentralizaciju proizvodnje i distribucije električne energije. Osim ovih projekata stručnom žiriju predstavilo se još 6 drugih, a stručni žiri činili su: Ivana Čuljak, COO@Invento Capital Partners & EIT Urban Mobility, Suren Markosian, CEO@Epic! i Vedrana Franić, pročelnica po ovlaštenju Službe za razvoj Grada Splita.

Smart City Challenge hackathon predstavlja mjesto gdje se studenti, programeri, poduzetnici i dizajneri zainteresirani za stvaranje svog grada boljim mjestom, mogu okupiti u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna pametna rješenja. Ove godine hackathon je okupio preko 40 sudionika u 10 različitih timova koji su razvijali rješenja unutar neke od ponuđenih kategorija: pametno stanovanje, pametno zdravstvo, pametan okoliš, pametna proizvodnja, pametan turizam, pametan prijevoz i transport, pametni građani te Internet stvari (IoT). Osim već uvriježenih kategorija, ove godine Grad Split je također zadao poseban izazov u vidu rješavanja problema s oborinskim vodama kroz implementaciju IoT tehnologije.

Kako bi omogućili natjecateljima što kvalitetniji razvoj od ideje do projekta, natjecateljima su od pomoći bili mentori, za poslovna i tehička pitanja, koji su ih svojim znanjem i kvalitetama kroz dvije sesije dodatno usmjeravali. Vrhunac hackathona bile su prezentacije izrađenih rješenja, pri čemu je svaki tim imao na raspolaganju 5 minuta vremena za predstavljanje svojeg projekta stručnom žiriju. 

Osim natjecateljskog dijela, za vrijeme hackathona održala se i radionica za mlade u suradnji s udrugom Jedna mladost, a kroz koju su okupljeni polaznici na primjeru modela pametnog doma i automobila usvojili znanja i vještine iz područja IoT tehnologija. 

Hackathon Smart City Challenge se održao u sklopu projekta Smart Youth financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA