LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo ruho zgrade

U potpunosti obnovljeni FOI-jeva povijesna zgrada i prostorije za laboratorijsku nastavu

Marljivo se radilo na Fakultetu organizacije i informatike kako bi se studenti vratili u novouređene prostorije povijesnog dijela zgrade Fakulteta.

Marljivo se radilo na Fakultetu organizacije i informatike kako bi se studenti vratili u novouređene prostorije povijesnog dijela zgrade Fakulteta.

Pet mjeseci trajali su intenzivni radovi na obnovi dijela povijesne zgrade Fakulteta organizacije i informatike u Habdelićevoj ulici u Varaždinu, pa je sada završena i u novom ruhu. 
– Maksimalno poštujući njen izvorni izgled, ova povijesna zgrada dobila je novu vizuru, a ujedno joj je i povećana energetska učinkovitost. – navode s FOI-ja.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja doniralo je za projekt 400 000 kuna, čime je u potpunosti obnovljena vanjska ovojnica zgrade te kameno-tesarski radovi, a zamijenjena je i dotrajala stolarija.

Kako otkrivaju s FOI-ja, zadnja izmjena stolarije bila je koncem 1970-ih, kada je zgrada u Habdelićevoj i stavljena u funkciju za izvođenje nastave. Već je tada FOI uredio prostor za laboratorije u kojima se izvode vježbe, a u tom dijelu zgrade smještena je i Jedinica za tehničku pomoć izvođenja nastave. Između 2003. i 2004. uređeno je i potkrovlje spomenutog dijela zgrade, čime je dobiveno 13 kabineta za nastavnike.

FOTO: Fakultet organizacije i informatike

Osim vanjskog dijela zgrade obnovljene su i prostorije za izvođenje laboratorijske nastave, odnosno tri laboratorijske dvorane te su u potpunosti opremljene suvremenom tehnologijom. Zgrada u centru Varaždina u kojoj je smješten FOI jedna je od najstarijih zgrada u Varaždinu te najstarija zgrada u kojoj djeluje neka sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.
– Stilski oblikovani svodovi i povijesne štukature pretežito kršćanske ikonografije predstavljaju neprocjenjivu vrijednost arhitektonske baštine grada. Uz ovo ulaganje, nedavno je završen i projekt zamjene 167 prozora na dijelu zgrade FOI-ja u Pavlinskoj ulici u vrijednosti od 2 100 000 kuna, što je dokaz kontinuirane brige za očuvanje varaždinske baštine, ali i podizanje kvalitete uvjeta visokoškolskog obrazovanja na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj.
FOTO: FAKULTET ORGANIZACIJE I INFORMATIKE