LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjere opreza

U Njemačkoj ove godine možda neće biti dobrodošli baš svi strani studenti

Njemačka vlada najavila je mjeru prema kojoj studenti izvan Europske unije možda neće moći studirati u Njemačkoj ako se njihovi studiji izvode online.

Njemačka vlada najavila je mjeru prema kojoj studenti izvan Europske unije možda neće moći studirati u Njemačkoj ako se njihovi studiji izvode online.

Nakon žestokog osuđivanja Sjedinjenih Američkih Država zbog pokušaja uskraćivanja viza stranim studentima, na sličan potez odlučila se i Njemačka, prenosi Deutsche Welle.

Oko 80 000 studenata napustilo je Njemačku u travnju, no dobar dio tih studenata zasigurno nije mislio da se možda ondje neće ni moći vratiti zbog nove mjere koju je najavila njemačka vlada, a prema kojoj se studentima izvan Europske unije ne bi dozvolio ulazak u državu, osim u slučaju da dokažu da njihov studij ne može biti u potpunosti izveden online

Ono što je, međutim, ironično jest to da je nakon povlačenja odluke američke vlade prema kojoj bi se inozemnim studentima ipak dozvolio boravak u SAD-u, njemačka ministrica obrazovanja Karliczek istu toplo pozdravila i pri tome izjavila sljedeće:

– Obrazovanje i istraživanje preživljavaju zahvaljujući razmjeni, posebice međunarodnoj razmjeni. To je također točno u vrijeme pandemije. – prenosi Deutsche Welle.

Studenti nisu oduševljeni ovom odlukom, pa su neki izjavili da bi studenti trebali dobiti vizu onda kada su primljeni na fakultet, dok je zastupnik Zelenih u njemačkom parlamentu Kai Gehring rekao da je to još jedna birokratska prepreka za studente i da se zaboravlja da je, osim odlazaka na predavanja i seminare, iznimno važno učenje o njemačkoj kulturi i društvu.

Problem je još usklađivanje vremenskih zona, rad s literaturom u knjižnici, a kritiku je uputila i profesorica Maha EL Hissy:

– Kada strani turisti dođu u Njemačku riječ je o razmjeni face-to-face i dijalogu u oba pravca. Kakva sramota.

FOTO: PIXABAY